Kako pripremiti vozilo za tehnički pregled?

Tehnički pregledi vozila obavljaju se temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Pravilnika o tehničkim pregledima vozila, a u svrhu provjere tehničke ispravnosti i ekološke podobnosti vozila. Tehnički pregledi se obavljaju na motornim i priključnim vozilima, osim na radnim strojevima.

Na tehničkom pregledu provjerava se usmjerenost glavnih svjetala na vozilu. To se obavlja pomoću posebnog instrumenta – regloskopa. Ova provjera nam omogućuje da u prometu sudjeluju samo ona vozila koja nas ne zasljepljuju svojim svjetlima dolazeći nam u susret.

Nadalje, utvrđuje se ima li vozilo propisane uređaje i opremu, jesu li ti uređaji i oprema ispravni te da li udovoljavaju propisanim uvjetima za sudjelovanje u prometu na cesti.

Nadzornik je nakon obavljenog tehničkog pregleda na kome je vozilo ispravno, dužan skinuti staru i postaviti novu naljepnicu koja označava rok važenja tehničkog pregleda vozila.


Redovni tehnički pregled – rokovi obavljanja:

-nova vozila: 24 mjeseca nakon prvog tehničkog pregleda, nakon toga svakih 12 mjeseci

-nova motorna i priključna vozila za prijevoz tereta najveće dopuštene mase veće od 3500 kg

-nova motorna vozila za prijevoz osoba koja osim sjedala za vozača imaju više od osam sjedala

-nova vozila hitne medicinske pomoći i nova vozila za taksi prijevoz: svakih 12 mjeseci

-rabljena vozila: svakih 12 mjeseci

Pod novim vozilima podrazumijevaju se vozila koja nisu bila u uporabi, nisu bila registrirana i koja nisu starija od godine dana.

Izuzetak su lake prikolice gdje se tehnički pregled obavlja svake treće godine od prvog tehničkog pregleda.


Preventivni tehnički pregled – rokovi obavljanja:

Preventivni tehnički pregledi obavljaju se dnevno (svaki vozač svoje vozilo mora – morao bi – vizualno kontrolirati prije uključenja u cestovni promet) i u propisanim rokovima:

-vozila do dvije godine starosti: svakih 12 mjeseci od dana obavljenog redovnog tehničkog pregleda i pregledu kočnica svakih 12 mjeseci

-vozila od dvije do sedam godina starosti: svakih 6 mjeseci od dana obavljenog redovnog tehničkog pregleda i pregledu kočnica svakih 12 mjeseci

-vozila starija od sedam godina: svaka 3 mjeseca od dana obavljenog redovnog tehničkog pregleda i pregledu kočnica svakih 12 mjeseci

-vozila za prijevoz opasnih tvari, svaka 2 mjeseca od dana redovnog tehničkog pregleda i pregleda kočnica svakih 12 mjeseci.

Pregled kočnica smije biti obavljen najviše 30 dana prije redovnog tehničkog pregleda. U praksi je uobičajeno da se pregled kočnica obavlja neposredno prije ili na sam dan redovnog tehničkog pregleda.

Da li svi kotači mog vozila dobro koče? To ne zna nitko dok se kotači ne postave u valjke i izmjeri sila kočenja i izračuna kočni koeficijent. Još važnije od sila kočenja je utvrđivanje da li na istoj osovini kočnice koče podjednako. Ako ne koče to znači da nas vozilo pri svakodnevnom kočenju u prometu zanosi u jednu stranu. U kritičnim trenucima kada kočimo naglo i velikim silama to može biti pogibeljno.

Vizualni pregled je vrlo bitan. Nadzornik s iskustvom može na osnovu debljine, izbrazdanosti i vanjskog ruba diska utvrditi da li su kočni elementi vozila potrošeni. Ne zaboravite izmjeniti i ulje u kočionom sistemu, najkasnije svake dvije godine.

Naime, ulje za kočnice mora bit otporno na visoke temperature tj. mora imati visoku točku vrelišta koja se provjerva na svakom tehničkom pregledu. Ako je točka vrelišta preniska, vozilo ne prolazi pregled.

Osim visoke točke vrelišta ulje za kočenje nesmije nagrizati kovinske i gumene dijelove kočionog sustava. Kod svake izmjene koristite isključivo ulje koje je propisao proizvođač.

Redovne i preventivne tehničke preglede možete obaviti u stanicama za redovni tehnički pregled vozila, koje su pravilno razmještene po cijelom teritoriju Republike Hrvatske. Pri tome vrijedi pravilo da se tehnički pregled može obaviti u bilo kojoj stanici bez obzira na kojem registracijskom području se nalazite (npr. vozilo iz Čakovca, ako se stjecajem okolnosti nalazi u Dubrovniku, može tehnički pregled obaviti u Dubrovniku – ili bilo gdje drugdje – a ne mora se vraćati u Čakovec).

Sve ostakljenje površine na vozilu moraju biti cijele, nenapuknute i bez vidljivih tragova udaraca ili ogrebotina koje ometaju vidik. Ovo je pogotovo važno na novijim vozilima gdje su ljepljenje staklene površine nosivi dio samonosive karoserije. Danas mala napuklina će se zbog prijenosa opterećenja po staklu već sutra pretvoriti u veliki pukotinu.

Znate li da gotovo svako četvrto vozilo ne prođe tehnički pregled u Republici Hrvatskoj? Ako ste jedan od “neispravnih” ne ljutite se jer smisao tehničkog pregleda jest da otkrije kvar na vozilu koji je nesiguran za Vas i za Vašu okolinu te da ga otklonite prije nego što se nešto dogodi.

Najčešće uočene greške na vozilima su one na kočnicama i na zglobnim dijelovima ovjesa i upravljača. Međutim, vrlo česte su greške na pojedinim svjetlima vozila, a zbog neodržavanja i vrlo starog voznog parka česte su i potrošene gume, korodirana karoserija i sl. Ipak, najčešća greška na vozilima je sadržaj ispušnih plinova.

Tek redovnim izvođenjem EKO testa od 1. listopada 2004. godine može se primijetiti da gotovo svaki četvrti automobil ispušta više štetnih ispušnih plinova nego je to uobičajeno.

Kako ne biste bili svaki četvrti “neispravni” savjetujemo da se prije svega redovno brinete za svoje vozilo, a to znači da ga redovno servisirate i održavate. Najbolje je to raditi kod ovlaštenih servisera za Vašu marku vozila, ali osim redovnih servisa na vozilu treba popravljati dijelove koje pojede zub vremena uslijed korozije ili jednostavno potrošenosti.

Neposredno prije samog tehničkog pregleda neke uređaje možete kontrolirati i sami (npr. rade li žarulje na svim svjetlima na vozilu, u kakvom je stanju obvezna oprema vozila, da li “drži ručna kočnica” na nekom nagibu i sl.). I još nešto – molba koja je ujedno Vaša obveza- neposredno prije tehničkog pregleda operite Vaše vozilo iznutra i izvana.

Ako se uprkos ovim savjetima pronađe neka greška na vozilu, otiđite do Vašeg servisera i otklonite je u najkraćem mogućem roku. Ne zaboravite da je to u interesu sigurnosti svih sudionika u prometu.

Pokidana manžetna na prednjem pogonskom vratilu predstavlja popriličan kvar. Ako se vlasnik već dulje vrijeme vozi s ovakvim zglobom stradao je i homokinetički zglob. Osim toga izišlo mazivo je zamastilo površinu kočnih elemenata pa taj kotač ne koči. Sve treba skinuti dolje, odmastiti, provjeriti zglob (eventualno zamjeniti), dobro podmazati i postaviti novu manžetnu.

Na žalost u Hrvatskoj se ne voze samo novi automobili. Prosjek starosti voznog parka je približno 12 godina (i svake godine biva sve stariji) što je znatno ispod prosjeka pojedinih europskih država. Osobni automobili stari su približno 11 godina, a najstarija vozila su priključna. Prosjek njihove starosti je veći od 15 godina.

Visina naknada za tehnički pregled određena je “Odlukom o visini naknada za tehnički pregled i druge poslove koji se obavljaju u stanicama za tehničke preglede vozila” i ovisna je o kategoriji vozila.

Ako je vaše vozilo proglašeno neispravnim pa morate pristupiti ponovljenom tehničkom pregledu i ako to učinite u roku od 10 radnih dana, ponovljeni tehnički pregled će se obaviti bez ponovnog plaćanja naknade. Ako je vaše vozilo proglašeno neispravnim na EKO testu, prvi ponovljeni EKO test u roku od 10 radnih dana zaračunat će se u iznosu od 50% početnog iznosa pune naknade.

Izvor: cvh.hr 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije