Mercedesi iz Mađarske

Početkom prošlog tjedna Mercedes je u pogon pustio svoju novu tvornicu u mađarskom Kecskemétu. Ondje su s proizvodnih traka počeli silaziti prvi primjerci nove B klase, a vrlo brzo njima bi se mogao pridružiti i novi Mercedes-Benzov kupe trenutno nam poznat kao CLC. To je prilikom otvaranja tvornice otkrio Mercedesov šef Dieter Zetsche, a ta informacija otkriva još pokoju pojedinosti o novom četverovratnom automobilu koji će se smjestiti ispod aktualnog CLS-a.

Kako će izgledati CLC Mercedes će otkriti na salonu automobila u Pekingu koji svoja vrata otvara sljedećeg mjeseca. No dok ga ne vidimo možemo malo analizirati informacije koje su se mogle iščitati između redaka. To što će se “mali CLS” proizvoditi u Mađarskoj znači samo jedno – on će biti zasnovan na platformi nove B klase s kojom će dijeliti proizvodne trake u Kecskemétu.

Uz taj podatak na površinu je isplivao i onaj koji CLC-u donosi naziv CLA kako će se navodno zvati proizvodna inačica kupea kada bude spremna za izlazak na tržište. O tehnologiji koju on donosi još uvijek znamo vrlo malo. Glasine kažu kako će maleni sportski kupe biti dostupan s pogonom na prednjim ili svim kotačima, te da će za njegovo pokretanje biti zaduženi motori posuđeni od nove A klase.

To bi značilo da će se ispod njegova poklopca motora kriti 1.6-litarski benzinski turbak i 1.8-litarski turbo dizelaš. Obje inačice trebale bi biti dostupne u dvije izvedbe, pa će tako benzinci raspolagati sa 121 i 154 KS, a dizelaši sa 107 i 134 KS. Ta snaga na pogonske kotače prenosit će se preko klasičnog šest-stupanjskog mjenjača ili sedam stupanjskog mjenjača s dvostrukom spojkom.

Kad će novi CLA krenuti u proizvodnju još je nepoznanica, piše Automotoportal.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije