“Pametni” semafori

Koliko puta ste do sad prelazili cestu, a da vam se semafor ugasio pred nosom prije no što ste prešli preko pješačkog prijelaza? Isto vrijedi i za čekanja na semaforu s automobilom u nedjeljno jutro kada na cesti nema ni žive duše, no sve jedno morate ondje stajati jer svjetlosna signalizacija propušta nevidljive pješake.

Takvi scenariji u skoroj bi se budućnosti mogli izbjeći ili barem ublažiti i to zahvaljujući novom sustavu semafora koji sam određuje interval na temelju broja pješaka koji čekaju na zeleno svjetlo.

Za takvo što zaslužan je novi softver koji se trenutno nalazi u fazi testiranja. Sustav kojim on upravlja evolucija je tehnologije koja ovisno o gustoći prometa regulira interval semafora za vozila. Ovaj sustav umjesto automobila “broji” pješake ispred zebre i ovisno o njihovom broju produljuje ili skraćuje trajanje zelenog svjetla. Ovaj sustav trenutno razvijaju Peek, Siemens i britanski TRL.

Pješaci su do sada pješački prijelaz morali proći u određenom, ranije programiranom vremenskom razdoblju. Uvođenje novog sustava kojim upravlja pametni softver ne samo da će se povećati sigurnost pješaka nego bi uskoro moglo donijeti i određene prednosti za vozače bicikala. Njima bi naime pomoću ovog sustava bila dodijeljena prednost prolaska u odnosu na automobile.

Ovaj sustav već je na Londonskim raskrižjima, a uskoro će zaživjeti i u ostalim dijelovima Velike Britanije. Sigurnosni učinak novog sustava semafora već je tvorcima priskrbio jednu od nagrada ba međunarodnoj izložbi transportnih tehnologija u Nizozemskoj, ali najveća satisfakcija bila bi im da se sustav uskoro proširi i na ostatak Europe i svijeta.

Koliko će s njegovim širenjem biti zadovoljni vozači automobila koji će morati dulje čekati da im s upali zeleno svjetlo nismo sigurni, no o tome ćemo kada i ako ovaj sustav dođe na naše prostore, piše Automotoportal.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije