Kazne vrebaju: Očistite svoja vozila od snijega

Iako u Međimurju zasad nema snijega u većim količinama, upozoravamo da se prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama u Republici Hrvatskoj  kažnjavaju vozači koji u prometu upravljaju vozilima neočišćenim od snijega kaznom od 700 do 1000 kuna.

Premda se ne navodi koja količina snijega na vozilu je kažnjiva, preporučamo da i zbog vlastite sigurnosti i preglednosti prije početka uključivanja vozilom u promet očistite snijeg i led sa svih stakala, kao i sa ostalih dijelova vozila.

Uz to, podsjećamo na zimsku opremu vozila, čije korištenje u Hrvatskoj zasad nije vremenski propisana, nego je obavezna kad je kolnik pokriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.

Zimsku opremu vozila najveće dopuštene mase do 3,5 t čine 4 zimske (najlakše se prepoznaju po oznaci snježne pahuljice na boku gume) ili 4 ljetne gume s minimalnom dubinom profila 4 mm i lanci za snijeg (u prtljažniku pripremljeni za pogonske kotače).

Zimska oprema vozila iznad 3,5 t zahtijeva zimske gume na pogonskim kotačima ili uporabu lanaca za snijeg na pogonskim kotačima. Kazna za nepoštivanje zakona je 300 kuna i isključenje vozila iz prometa.

U slučaju da policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom (na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno) bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. U protivnom se vozač kažnjava kaznom od 700 kuna.

Dobro je znati da zimske gume nisu predviđene samo za zimske uvjete, odnosno ledom i snijegom prekrivene ceste. Ako temperatura padne na ispod sedam stupnjeva Celzija, preporučljivo je ljetne gume zamijeniti zimskima.

Ljetne gume sadrže tvrđu komponentu koja se pri niskim temperaturama stvrdne, pa nudi još manje kontrole pri upravljanju vozilom, dok meka komponentna zimskih guma osigurava kvalitetnije prianjanje na cestu pri niskim temperaturama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije