IZRAČUNAJTE KOLIKO ćete od 2018. plaćati promjenu vlasništva vozila

Objavom Uredbe o tarifama upravne pristojbe konačno je poznato koliki će namet kupci rabljenih plaćati od 1. siječnja 2018. godine. Naši izračuni pokazuju da će plaćanjem pristojbe umjesto dosadašnjeg poreza na stjecanje od 5 posto, vozači štedjeti između 13 i čak 65 posto u odnosu na danas.

To znači da će u nekim slučajevima ušteda iznositi manje od najavljenih 50 posto, no u većini naših primjera kupci rabljenih državi će prilikom prijenosa vlasništva plaćati upola manje nego dosad. Odnosno, da će trgovina rabljenima značajno pojeftiniti, barem kad je riječ o državnim davanjima.

I ne samo da će vozači manje plaćati prijenos vlasništva, nego sad i sami mogu izračunati koliko davanje iznosi. Iz Uredbe kojom je propisana visina upravne pristojbe, naime, jasno se vidi i princip buduće naplate, oslonjene u cijelosti na starost automobila i snagu u kilovatima. Odlučeno je da se broju kilovata dodaje koeficijent vezan uz godinu proizvodnje, tako da najveći (50) imaju najmlađi rabljeni auti do godine starosti, a onaj najmanji (1) automobili stariji od 20 godina.

Zanimljivost je pritom da se pri kupnji automobila starijih od 30 godina, razvrstanih u kategoriju starodobnih vozila, upravna pristojba uopće neće plaćati.

Izračun upravne pristojbe, koja će se plaćati u stanicama za tehnički pregled, je jednostavan – broju kilovata treba samo dodati koeficijent vezan uz godinu proizvodnje. No, kako bismo vam dodatno olakšali napravili smo kalkulator na kojemu sami možete izračunati koliki ćete namet platiti državi pri promjeni vlasništva nakon 1. siječnja 2018.

Izračun pomoću kalkulatora možete obaviti na stranici portala jutarnji.hr/autoklub.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije