FOTO: Opaki dečki ekološkim vozilom na putu za Škotsku

>> FOTO: Opaki dečki ekološkim vozilom na putu za Škotsku

Jutros iza 4 sata iz Čakovca su put Škotske krenuli: Davorin Mance, Antun Cerovečki, Siniša Golub i Ivan Šardi u cilju realizacije fotografsko-ekološkog projekta Odredište: Škotska.

– Snimati prekrasne krajolike Škotske je raj na zemlji svakog fotografa, onog koji snima pejzaže. Tu je vazda promjenljivo vrijeme, dramatično, dosta kiše, oblaka vjetra, sve ono što pejzažni fotograf može poželjeti – rekao je, između inog, Davorin Mance jedan od članova ekspedicije. Zašto tako daleko? – Zato jer će to ‘vanjsko’, pošto to nije čisto fotografski projekt, jače odjeknuti od onog što bi napravili doma, na primjer da smo istu priču napravili na Velebitu. Na put su krenuli ekološki testnim vozilom Mistubishi Qulander PHEV.

Očekivanja od toga vozila, jeste li bili na sličnom putu?

– Nismo išli tako daleko. Auto smo imali prigode isprobati jedan dan prije nego nam ga je sponzor ustupio. Auto ide super. Potpuno je drugačije filozofija vožnje, bez buke, auto je mirniji ali je eksplozivniji što se tiče gasa. Potrošnja mu je veoma niska, troši oko 5 l benzina ma 100 km. Bit će zanimljivo – rekao je Davorin.

Dodao je kako će put trajati 14 dana, a da su za to temeljito ‘testirali’ Internet. Sve je trebalo prethodno uglaviti, bukirati dogovoriti. Osim ekološke strane, što još namjeravate?- pitali smo ga. – Komunicirat ćemo s lokalnim stanovništvom kako uvidjeli sličnosti između nas i njih. Nakon svega namjeravamo napraviti izložbu pejzažnih fotografija, snimiti kratki dokumentarni film o putovanja, a nakon toga i napisati knjigu – pojasnio je. Rekao je kako su to članovi ekspedicije u najboljim godinama. – Imamo jednog koji stalno plače da se sada bliži 40-tima, da je jako stari. Ja sam najstariji s 43 ove godine, jedan je 40…

Putovanje je specifično. Siniša Golub objašnjava: – Ekološka bojišnica 21. stoljeća su klimatske promjene, to nije više fama, nije mit. Postoje svjetski pokreti temeljeni na znanosti koji pokušavaju razriješiti tu misteriju što čeka čovječanstvo u ovom i budućim stoljećima. Mit je samo da mala vozila mogu ići na struju i mogu biti energetski efikasni na duge ture. Ovim projektom želimo pokazati da i komforna vozila mogu preći interkontinentalni put od 2.500 kilometara u jednom smjeru i obrnuto, a primarno koristeći strujno napajanje.

Ono malo goriva što ćemo potrošiti, neutralizirali smo otkupom CO2 kvote čime je naša ekipa potpuno karbonski neutralna, a u našem konkretnom slučaju kvota je otišla u vjetroelektranu u Kini . rekao je. Dodao je kako će im ‘ruta’ biti od Čakovca preko Francuske, tunela La Manche, cijelog Ujedinjenog Kraljevstva do krajnjeg sjevera Škotske gdje će provesti desetak dana.

– Ekološka komponenta projekta je i ta što će im otisak u smislu turizma biti mali, nema spavanja u hotelima, nema potrošnje vode iz vodoopskrbnog sustava. Škotska je poznata po tome što je zakonski dozvoljeno kampiranje bilo gdje, što ima velike količine vodotoka s pitkom vodom. U jednoj fazi života se treba resetirati, a mi to činimo ovom ekspedicijom – rekao je slikovito Siniša.

Antun Cerovečki je fotograf iz Zagreba. – Upoznao se je s Davorinom i kada sam čuo za njihove planove sve je došlo spontano – kaže i dodaje: – Svi smo u istim godinama pa smo umjesto tetovaže središnju krizu htjeli kupiti na drugi način. Super mi je kako se preklapamo u vještinama. Od opreme nosimo minimalno. Glavna stvar će nam biti struja i baterija – kaže i dodaje kako je glavni cilj ekspedicije promocija odgovornog putovanja kroz fotografiju.

Želja im je potaknuti da kroz fotografiju da svaki odgovara svaki za sebe, želimo biti karbonski neutralni, jednom riječju da u atmosferu ne ispuste ništa više nego što je bilo prije. Ovo je prvo putovanje ovakve vrste u Hrvatskoj, a nije zadnje jer već za iduću godinu imaju nove planove, a pitajući ih čega se najviše pribojavaju, rekli su engleskih cesta, odnosno vožnje po lijevoj strani.

Sponzor putovanja im je čakovečka tvrtka Smartway. Startu putovanja prethodila je u srijedu navečer konferencija za medije gdje je rečeno da im je cilj u Čakovec doći 1. lipnja u večernjim satima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije