moderna tehnologija

VELIKA VRIJEDNOST Uređaj koji spašava živote stigao u Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije

Slavlje u čast novih unaprjeđenja međimurskog zdravstva, nastavljeno je u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, gdje je ravnateljica prim. Marina Payerl Pal, dr. med., predstavila ulogu novog, vrijednog i rijetkog uređaja, kojim se koristi Djelatnost kliničke mikrobiologije

Riječ je o suvremenom masenom spektrometru, kakvog u Hrvatskoj imaju samo klinike i koji pacijentima hospitaliziranima zbog teških infektivnih stanja, poput sepse, može značiti život.

„Riječ je o tehnologiji koja nam omogućava provođenje pouzdane, precizne metode identifikacije bakterija, kvasnica, plijesni i mikobakterija i to za nekoliko minuta, što može biti od presudne važnosti za pacijente s teškim infektivnim stanjima poput sepse. Pravovremenom primjenom adekvatne terapije antibioticima povećavaju se šanse za preživljene teško ugroženih pacijenta, a detekcijom antimikrobne rezistencije utječemo na još uvijek jako prisutan trend razvoja otpornosti bakterija na lijekove“, pojasnila je doktorica Payerl-Pal.

Vrijednost ovog uređaja nabavljenog uz podršku Međimurske županije iznosi 130.000 eura: „Vrijednost i važnost ovog uređaja ogleda  se u činjenici da je za proces za koji su stručnjacima ranije trebala 24 sata, sada – na dobrobit pacijenta  – trebaju samo četiri minute“, istaknuo je župan Matija Posavec.

Ovoj svečanosti povodom novih unaprjeđenja međimurskoga zdravstva prisustvovali su i predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, ravnatelji međimurskih zdravstvenih ustanove te srodnih ustanova iz susjednih županija, a u prigodni program uključili su se članovi zbora Kluba laringektomiranih Županijske lige protiv raka Čakovec te učenici Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije