PLANINARSKO DRUŠTVO BUNDEK

DESETO PREDAVANJE 150 godina organiziranog planinarstva u Hrvatskoj i mojih (50) u toj priči

Stiže predsjednik Hrvatskog planinarskog saveza Darko Berljak

-Budući da ove godine svečano obilježavamo 150 godina organiziranog planinarstva u Hrvatskoj, ovo predavanje bit će naš skromni doprinos cjelokupnoj organizaciji značajnog jubileja. Koga drugoga pozvati da nam o toj temi govori?! Imamo čast što se našem pozivu odazvao sam predsjednik Hrvatskog planinarskog saveza Darko Berljak koji je najkompetentniji da nam široku povijesnu paletu svih značajnih zbivanja o hrvatskom planinarstvu dopuni i sa svojih 50 godina rada i svog doprinosa – poručuju iz Planinarskog društva Bundek.

Organizirano planinarstvo u Hrvatskoj započelo je 1874. kada je u Zagrebu osnovano Hrvatsko planinsko društvo (HPD) s ciljem istraživanja dotad nepoznatih planinskih krajeva Hrvatske. Osnivanjem HPD-a Hrvatska se uvrstila među prve zemlje svijeta koje su imale svoju nacionalnu planinarsku udrugu. U dugoj povijesti hrvatskog planinarstva osobito su značajne brojne alpinističke i speleološke ekspedicije u sva svjetska velegorja i podzemlja. Među značajnim alpinistima i voditeljima mnogobrojnih planinarskih ekspedicija je Darko Berljak koji je ispenjao preko 300 alpinističkih smjerova raznih teškoća u stijenama europskih planina, bio instruktor za himalajske vodiče (Manang, Nepal, 1984), vodio 16 alpinističkih ekspedicija, od toga 14 u Himalaji, između ostalih i četiri na najviši vrh svijeta Mount Everest.

Na osamtisućake je vodio 11 ekspedicija, a bio je i organizacijski vođa na dvije slovenske ekspedicije (Lhotse 2000. god. i Manaslu 2003. god.). Kroz njegove ekspedicije prošlo je 336 planinara, ali su neki bili više puta, pa je to ukupno oko 200 osoba. Svoj moto kao vođe, Berljak je iskazao riječima: „Na svim ekspedicijama koje sam vodio nitko nije poginuo, čak nije bio niti ozbiljnije ozlijeđen. To smatram da je i jedino bilo važno, uspon više ili manje, uvijek se može nadoknaditi, jer ta brda nikamo neće pobjeći.“

Berljak je autor trilogije inspirirane odlascima u Nepal i Tibet (gdje je boravio 40-ak puta): Dodiri neba, Ključevi neba, Nebo puno Himalaje te knjige „Više od Everesta: Hrvatska ženska ekspedicija na vrh svijeta“ u kojoj progovara o najvećem uspjehu hrvatske alpinističke povijesti 2009. godine. Dobitnik je niza priznanja, a među inima treba istaknuti Državnu nagradu za sport „Franjo Bučar“, Posebno priznanje UIAA, a proglašen je i počasnim članom HPS-a.

Berljak je bio je dugogodišnji profesionalni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza, volonterski tajnik Hrvatske gorske službe spašavanja, a od 2019. predsjednik je Hrvatskog planinarskog saveza.

– Vjerujemo da će nas svojim djelima i znanjem o prošlosti hrvatskog planinarstva inspirirati i da ćemo iz prve i prave ruke čuti najvažnije i najzanimljivije pojedinosti i crtice o aktivnostima u kojima i danas svi najviše uživamo. Dobro došli! Srijeda, Centar za kulturu Rudar Mursko Središće 27. ožujka 2024. s počekom u 19 sati! – poručuju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije