UŽIVAJTE U PLESU!

POČETNIČKI TEČAJ Međimurka Anja Zanjko i Kristina McFadden vode argentinski tango

'Tango! - Koliko je sudbina okupio i proširio!', o ovom senzualnom i uzbudljivom plesu rekla je Marina Ivanovna Tsvetaeva

I doista, usudite li se živjeti u ritmu tanga i koračati koracima ove argentinske plesne čarolije, tango će vam u život donijeti neočekivane susrete i mnogobrojna prijateljstva.

Varaždin je nedavno otvorio vrata argentinskom tangu, a domaćice su tečaja prijateljice koje je iz dva kraja svijeta spojio upravo ovaj ples. U varaždinskom Teatru Gllugl (Preradovićeva 4) odnedavno tečaj argentinskog tanga održavaju Međimurka Anja Zanjko i Amerikanka iz Philadephije Kristina McFadden.

Ovaj strastveni ples nacionalni je simbol Argentine, a svake srijede i vi imate priliku zaplesati uz njihovo vodstvo. Novi početni tečaj na rasporedu je 20. ožujka.

– Početnički tečajevi započeli su u siječnju, trajat će do ljeta, a potom se opet nastaviti u rujnu. Namjeravamo ih organizirati dugoročno, jer tango je što bismo rekli ‘lifetime dance’, to jest ples za čitav život: ako ga ne shvaćaš ozbiljno, to jednostavno nije ples za tebe, naglašava Anja, inače po struci arhitektica koja, osim tečaja tanga, vodi i vlastitu tvrtku.

Dovoljno slična, taman različita

A kako je Amerikanka poput Kristine uopće završila u Hrvatskoj?

– U Hrvatsku sam se doselila prije dviju godina. Dan poslije pandemije u SAD-u su počeli izdavati vize za digitalne nomade. Tako sam odlučila doći, a ostala sam uz pomoć radne vize. Imala sam osjećaj da će ova država za mene biti odlična: činila mi se dovoljno različitom od SAD-a da mi bude zanimljivo, a opet ne toliko kulturološki različitom i šokantnom da ne bih bila sposobna navigirati svakodnevnim potrebama.

Kako pak izgledaju same lekcije?

Bila sam u zemlji jednom ranije na jednom plesnom festivalu u Poreču, provela sam nekoliko tjedana na obali i to je jednostavno bilo toliko prekrasno iskustvo da sam pomislila: ‘O, bože, ovo bi bilo predivno mjesto za život!’, prisjeća se Kristina, koja živi u Zagrebu i svake srijede se snalazi s prijevozom do Varaždina kako bi vodila tečaj.

– Znate što kažu za glumu: ‘Samo stani na scenu i budi prirodan!’ Nešto slično vrijedi i za tango: za početak je važno hodanje, no onda uslijede malo kompleksnije stvari pa još kompleksnije i tako se elementi nadograđuju.

Kristina je u tangu 18 godina, a ja 12-ak, no stalno se usavršavamo. Hodanjem se vježba sigurnost u svaki korak, zatim dolaze malo rafiniraniji elementi pa se tako uče neke tehničke figure, a jako važan dio čini povezivanje s partnerom. Lekcije zasad traju po 75-80 minuta, tijekom kojih radimo na osnovama, nabraja Anja.

Ples otkriva tko si

Na nju se nadovezuje njezina suvoditeljica.

– Argentinski tango je improvizirani ples, sudionici konstruiraju fraze dok plešu. Potrebno je naučiti neke osnovne strukture i kodove pa isprva izgleda prilično jednostavno. Nakon toga dolazi ono pravo: kako od toga napraviti ples? Improvizacija dolazi od kombiniranja koraka, a izazovi se redaju: kako to svladati i istodobno komunicirati s partnerom? Kako to učiniti uz glazbu? Kako, na kraju, sve to imati na umu uz povezivanje sa sobom punom ljudi?

Te se stvari uče komadić po komadić, ali postaju vrlo kompleksne jer se stalno povezuješ i prilagođavaš glazbi na drukčiji način, vrlo adaptivno. Principi su jasni, no sposobnost za dobru izvedbu zahtijeva puno vremena i mnogo svijesti o tijelu, objašnjava Kristina. Smatra da mnogobrojni pojedinci dođu na tango ne znajući što zapravo traže i pronalazeći to.

– Učite o plesu, ali učite i o tome tko ste. Na primjer, to kako se držim također reflektira tko sam – jesam li rigidna, prelabava, hoću li se drugoj osobi predati ili suprotstaviti, voditi je… Bilo koja umjetnost koja se bazira na pokretu može biti izrazito terapeutska. Ni sama nisam znala da će mi ulazak u ‘tangovske vode’ promijeniti život, dodaje.

– Toliko toga možeš naučiti o drugoj osobi dok zajedno plešete, smatra Anja.

– U Varaždinu nema veće zajednice ljubitelja tanga kao u Zagrebu, gdje pleše stotinjak entuzijasta, jedna malo veća obitelj, ali se nadamo da će se to s vremenom promijeniti, kaže: njihov tečaj zasad je polazilo pet parova, što je izvrstan početak.

– Pravo je vrijeme: Varaždin i ovaj kraj Hrvatske jako su umjetnički nastrojeni, primjećuje Kristina.

– Osim toga, ne želimo samo ljude koji će prisustvovati, već smo nakanile stvoriti zajednicu, pojedince koji će nakon plesa zajedno otići na pivo. Za pohađanje tečaja nije potrebno nikakvo iskustvo, nije presudan ni partner, snaći ćemo se, a vjerujemo da će vam se početnički tečaj dopasti čak i ako već imate iskustva, Kristina poručuje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije