pretpremijera U ČAKOVCU

FOTO Najnoviji film Bobbyja Grubića i Mire Gavrana ‘U zagrljaju rijeke’ snimljen u Međimurju, uskoro na svjetskim festivalima

Snimanje u Međimurju ima ogroman potencijal ne samo za promociju filmske produkcije u regiji, već i za poticanje turizma

U prekrasnoj atmosferi povijesne dvorane Scheier u Čakovcu održana je izuzetna umjetnička večer koja je okupila ljubitelje književnosti i filma. Na ovom značajnom događaju predstavljen je najnoviji roman hrvatskog književnika Mire Gavrana, “Portret duše”, te je upriličena svečana pretpremijera kratkog igranog filma “U zagrljaju rijeke”, redatelja Bobbyja Grubića.

Ovaj izvanredni roman Mire Gavrana, “Portret duše”, već je osvojio srca čitatelja i struke svojom dubokom i emotivnom pričom koja istražuje živote sedam žena. Roman je predstavljen publici s posebnim osvrtom na njegovu tematsku i emotivnu dubinu, te je istaknuta i velika popularnost koju je stekao od trenutka objave. Svečana pretpremijera kratkog igranog filma “U zagrljaju rijeke” predstavlja poseban trenutak za čakovečku kulturnu, ali i turističku scenu. Naime, ovaj film, koji je nastao prema istoimenoj priči Mire Gavrana objavljenoj 1999. godine u njemačkom zborniku “Podunavski svjetovi”, donosi gledateljima nezaboravno iskustvo kroz suptilnu i dirljivu priču, oživljavajući likove i atmosferu na filmskom platnu. Produkciju filma potpisuju ARTONIX STUDIO i MAG PRODUKCIJA, pružajući izuzetnu kvalitetu i profesionalnost u svakom aspektu stvaranja.

„Čakovec me ugodno iznenadio i prije samog dolaska produkcije na snimanje filma, a večeras im je to opet pošlo za rukom sa svime što su organizirali. Znači ovo je novi hrvatski Hollywood, gdje se može napraviti i filmski festival. Naime, bio sam u potrazi za kratkom pričom, te sam se javio Miri Gavranu i on mi je dao knjigu svojih kratkih priča. Kada sam ih pročitao, odabrao sam upravo „U zagrljaju rijeke”. Miro me priupitao „Zar baš tu hoćeš? Ova druga priča ti je interesantnija i dinamičnija.” Ja sam mu potom rekao „Slažem se , ali ova će biti puno teža za napraviti”.

U pisanju scenarija one stvari koje se otvore, moraju se i zatvoriti, dok to u romanima nije slučaj, tako da je Miro shvatio u kojem smjeru želimo ići i stvari su se jednostavno počele razvijati. Suština priče „U zagrljaju rijeke” je ostala ista, ali nije ispričana na isti način jer se proza ne može isto ispričati na platnu i kada ju netko čita”, rekao je tim povodom redatelj filma Bobby Grubić.

„Ona emocija koja je prvo bila u mojoj priči prenesena je u scenarij, a onda i u izvedbu ovoga što je snimljeno. To naravno nije lagan posao i postiglo se zahvaljujući majstorskoj režiji, a isto tako i odličnoj glumi svih glumaca. Tako da je ovo, mogu se usuditi reći, jedan snažan kratki emotivni film u kojem je sve na svome mjestu. Ono što smo željeli, to smo i ostvarili i jako sam sretan što se vidjelo da ta emocija dolazi do publike i da publika na dobar način prati ono što je filmskome platnu”, dodao je književnik i koscenarist Miro Gavran.

Naglasak večeri bio je na pretpremijeri filma, čime se daje posebna važnost promociji filmske umjetnosti
u lokalnoj zajednici, a budući da je planirano slanje filma na međunarodne festivale, a redatelj je trostruki
dobitnik prestižne američke televizijske nagrade “Emmy”, snimanje u Međimurju ima ogroman potencijal ne samo za promociju filmske produkcije u regiji, već i za poticanje turizma.

U vezi s tim, župan Međimurske županije Matija Posavec izrazio je zadovoljstvo što je film snimljen na sjeveru
Hrvatske, te je naglasio važnost suradnje s istaknutim autorom poput Mire Gavrana, te cijelom glumačkom ekipom: „Kada vidim da su mi suze došle na oči, onda mogu definitivno reći da je film uspio. Stvarno mi je veliko zadovoljstvo da je ovakva glumačka i autorska ekipa kao i produkcija, ali i ovaj film mogli biti snimljeni na sjeveru Hrvatske i nadam se da je to početak jedne dobre suradnje. Ovo je ujedno i jedna odlična prilika da se Međimurje prezentira, ali i turistički brendira kao destinacija jer mi smo kraj između dviju rijeka, Mure i Drave, bogati prirodnim i kulturnim ljepotama i definitivno imamo što pokazati budućim posjetiteljima.”

Glumački tim koji je radio na ovome filmu čine glumice Mladena Gavran, Petra Kurtela i njezin sin Relja, Goran Grgić, Duško Valentić, Jakov Gavran, te Sven Jakir.

„Bilo mi je iznimno zadovoljstvo glumiti u filmu „U zagrljaju rijeke”. Zahvaljujem se Miri Gavranu na predivno napisanom tekstu, Bobbyju Grubiću na izuzetnoj suradnji, kao i ostatku glumačkoga tima. Posebna zahvala ide dragim Čakovčanima i djelatnicima bolnice na izuzetnom gostoprimstvu”, rekao je tim povodom glumac Duško Valentić.

Program je moderirala televizijska voditeljica i urednica Zorana Vukić Gavran, a pretpremijeri su nazočili mnogi hrvatski uglednici iz svijeta medija i umjetnosti poput Dimitrija Popovića, Dubravka Jelačića Bužimskog, Mihovila Marite Letice, Tomislava Šovagovića, Branke Džebić, Miljenka Mitrovića, Smiljane Škugor, kao i Andrije Tunjića.

„To je nježna filmska etida koja kroz dojmljivu igru glavnog junaka u interpretaciji glumca Duška Valentića, donosi priču o samoći, prijateljstvu i prolaznosti života”, ističe književnik Dubravko Jelačić Bužimski.

Promocija romana „Portret duše“ i prepremijera filma „U zagrljaju rijeke“ u Čakovcu organizirane su uz podršku čakovečkog Ogranka Matice hrvatske, kao i Turističke zajednice Međimurske županije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije