IMPRESIVAN VATROGASNI DOM

SELNIČKIM VATROGASCIMA Unatoč brojnim teškoćama koriste novi dom, a čeka se kraj radova i službeno otvorenje

Unatoč svim nedaćama, vatrogasni dom u Selnici sada je stvarnost

Priča o izgradnji vatrogasnog doma u Selnici započela je davne 2016. godine, a sada je, nakon niza izazova, konačno spreman za korištenje. S obzirom na važnost projekta, načelnik Ervin Vičević u novim prostorima DVD-a sazvao je press konferenciju na kojoj je dao pregled ključnih podataka i događaja koji su oblikovali put do ostvarenja ovog značajnog projekta.

Općina Selnica dobila je odluku o dodjeli sredstava i Ugovor o financiranju od APPRRR-a u iznosu od impresivnih 7.412.500,00 HRK (983.807,82 EUR). Predujam od 3.706.250,00 HRK (491.903,91 EUR) dodatno je osigurao financijsku potporu za početak radova na izgradnji vatrogasnog doma. Ugovor o izvođenju radova potpisan je za ukupan iznos od 9.362.608,54 HRK (1.242.631,70 EUR), a dodatni aneks u iznosu od 280.524,03 EUR pridonio je završetku ovog ključnog koraka u procesu.

Suradnja Općine i Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Selnica ključna je za uspjeh projekta. Prije stupanja na dužnost načelnika 2013. godine, suradnje gotovo nije bilo, DVD je bio pred raspadom, a isplata zakonskih sredstava nije se poštovala. Zahvaljujući naporima načelnika i predsjednika DVD-a te uz podršku zajednice, suradnja je jačala.

Raspisivanjem natječaja za sufinanciranje projekata iz EU, načelnik Ervin Vičević odlučio je prijaviti izgradnju vrtića i vatrogasnog doma. Ova odluka pokazala se ključnom, s obzirom na raznovrsne potrebe zajednice.

Darko Horvat, osoba ključna za podršku, bio je prisutan pri potpisivanju ugovora između APPRRR-a i DVD-a Selnica. Usprkos izazovima u financijskoj konstrukciji, uz podršku župana Matije Posavca, kredit je osiguran te je vatrogasni dom priveden kraju.

Vatrogasni dom nije samo prostor DVD-a; on je prostor za sve udruge i mještane Općine Selnica. Unatoč protivljenjima, zajednica ide naprijed, a vatrogasni dom postaje centar aktivnosti. Današnji sastav DVD-a Selnica ima žensku ekipu, pomladak, puno opreme, a za koju nabavku se posebno trudi sadašnji predsjednik Davor Debelec. Članovi se uključuju u mnoga natjecanja, pomažu svim mještanima u svakakvim situacijama i na to Društvo bi svaki mještanin Općine Selnica trebao biti ponosan.

Nadalje, dio prostora vatrogasnog doma bit će prostor Streljačkog kluba Selnica, a u dio prostora su se postavile i sprave za vježbanje koje će biti dostupne svim mještanima naše općine.

Unatoč svim nedaćama, vatrogasni dom u Selnici sada je stvarnost. Otvorenje se očekuje nakon prevladavanja preostalih prepreka, a zajednica je pozvana podržati njegovo daljnje održavanje. Ovaj projekt simbolizira zajedništvo, suradnju i odlučnost lokalne zajednice u ostvarivanju važnih ciljeva.

-Ovom prilikom rado se sjećam pokojnog gospodina Zvonka Vukovića koji je prilikom kupnje vatrogasnog vozila 2019. godine rekao: Došlo je vozilo, znam da će biti i dom.“ Pokoj mu vječni i hvala mu na podršci koju mi je uvijek davao.

Svečanog otvorenja do daljnjega neće biti jer je još puno prepreka za dobivanje odluke o prihvaćanju završnog izvješća, možda i godinu dana. Odgovornost je na meni kako sve financirati, a za sve ostalo i na svima ostalima, rekao je načelnik Vičević.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije