VELIKE BORBE

ZLOĆUDNA BOLEST Danas obilježavamo Međunarodni dan borbe protiv raka

Od 2000. godine, 4. veljače diljem svijeta se obilježava Svjetski dan borbe protiv raka (engl. World Cancer Day).

Cilj inicijative koju je pokrenula Unija za međunarodnu kontrolu raka (engl. Union for International Cancer Control) je podizanje svijesti, bolja informiranost i poticanje osobnih, kolektivnih i vladinih aktivnosti iz područja kontrole raka diljem svijeta.

Kampanja se u razdoblju 2022.-2024. godine obilježava pod sloganom „Zatvorimo jaz u skrbi“ (engl. „Close the care gap“), kojim se nastoji ukazati na nejednakost u pristupu skrbi uzrokovanu mjestom stanovanja, etničkom pripadnošću, socioekonomskim statusom, dobi i ostalim obilježjima, piše HZJZ.

Iako je rak još uvijek jedan od najvećih izazova današnjice, napredak u ranom otkrivanju i liječenju doveo je do toga da velik broj osoba s rakom živi dugi niz godina.

Budući da su zloćudne bolesti heterogena skupina, postoji niz različitih simptoma koje mogu izazvati, ovisno o mjestu tumora, njegovoj veličini, utjecaju na okolna tkiva i organe te o tome je li se proširio u udaljene dijelove tijela. Simptomi koji se javljaju kod većeg broja različitih sijela raka uključuju umor, povišenu tjelesnu temperaturu i nagli neobjašnjivi gubitak težine, no oni nisu specifični samo za zloćudne bolesti, nego se javljaju i u drugim bolestima i stanjima.

Najčešće zloćudne bolesti u Hrvatskoj su rak debelog crijeva, rak pluća, rak dojke i rak prostate. Simptomi koji ukazuju na ove bolesti međusobno su vrlo različiti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije