Povodom svjetskog dana ispijanja vina

NOVI USPJEH VINARIJE ŠTAMPAR Decanter uvrstio Štamparov Urban White među 20 vina kojima slavi Global Drink Wine Day

Ulazak dva hrvatska vina u izbor dvadeset svjetskih vina kojima se proslavlja Global Drink Wine Day još je jedan dokaz sve više kvalitete hrvatske vinske industrije.

Povodom ovogodišnjeg “Global Drink Wine Day”, odnosno svjetskog dana na koji se posvećuje pažnja ispijanju finih vina, britanski magazin Decanter izdvojio je dvadeset uzbudljivih i inovativnih vina. Među dvadeset odabranih vina koja svijet tek treba otkriti nalaze se čak dva hrvatska. Riječ je o Kozlovićevoj Selekciji iz 2017. koja je na Decanterovim Svjetskim nagradama osvojila platinastu medalju i 97 bodova, i o Štamparovu pjenušcu Urban White, koji je osvojio zlato i 95 bodova. 

U stalnom usponu

Od osamostaljenja Hrvatske, međimursko vinarstvo i vinogradarstvo je u stalnom usponu i u zadnjih deset godina, predstavlja najveće osvježenje na vinskoj sceni Hrvatske. Jedna od značajnijih vinarija u ovom lijepom kraju je obiteljska vinarija Štampar u naselju Sveti Urban koje spada pod Štrigovu. Vinarija Štampar svoju povijest počinje pisati još davne 1913. godine, a 1991. pojavljuju se na tržištu s buteljama graševine i muškata žutoga. Dominantna sorta grožđa u vinogradu obitelji Štampar je dakako, pušipel. Pola vina se na tržište plasira kroz butelje, a druga polovica kroz litrena pakovanja. 

Štamparov Urban White dobiva se od pušipela, tipične srednjoeuropske sorte grožđa. Prefiks Urban u ovoj priči dolazi od mikrolokacije Sveti Urban gdje je smješten njihov “Grand Cru” vinograd. Bazno vino je dobiveno od grožđa koje je brano ručno, sredinom rujna. Nakon prerade, odležano je u većoj hrastovoj bačvi 8 mjeseci, zatim nakon druge fermentacije u boci vino odležava još 22 mjeseca na kvascima i 3 mjeseca nakon degoržiranja, vino je spremno za tržište.

– Urban White krasi lijepa zelenkasto žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto, po točenju u čašu iz nje se širi mnogo sitnih, živahnih i brzih mjehurića. Na mirisu se prvo javlja lijepa nota zelene jabuke, koju prati nota bijelog cvijeća te malo ogrozdine, a potom nota marelice koju prati nota korice kruha i nota kvasca, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane krasi ga izvrsna svježina te jako dobra mineralnost uz srednje tijelo. ino je djelomično uravnoteženo jer ipak malo prevladava tvrda desna strana s izvrsnim svježinama, intenzivnost okusa mu je djelomično izražena isto kao i trajnost okusa. Urban White je harmoničan, fine kakvoće, a na aftertasteu se javlja kombinacija zelene jabuke i svježe marelice. Vino je u izvrsnoj formi i spremno za trošenje. Enogastronomski izvrsno paše uz sirove morske delicije, a ja bih se odlučio za kombinaciju sirovih škampi i sirovih dondola, ispričao je poznati istarski sommelier Emil Perdec za Glas Istre. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije