FOTO: Prelog domaćin Festivalu nordijskog hodanja i biciklijadi

>> FOTO: Prelog domaćin Festivalu nordijskog hodanja i biciklijadi

U organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Grada Preloga i Turističke zajednice Grada Preloga, a uz suorganizaciju Hrvatskog saveza nordijskog hodanja, DG Sport Prelog i Udruge Laganini Prelog, u sklopu Tjedna promicanja tjelesne aktivnosti (MOVE Week), u Prelogu je 27. rujna 2015. godine bio održan Festival nordijskog hodanja, biciklijada i druge sportsko-rekreativne aktivnosti u kojima se okupilo 260 sudionika iz Hrvatske i Međimurja.

Program je započeo u 9 sati na Trgu slobode gdje su brojni gosti dočekani uz kulturno-umjetnički program u kojem su sudjelovali Pjevački zbor Grada Preloga, KUD “Seljačka sloga” Prelog te Dora Balent i Morena Agić iz Društva naša djeca Prelog. Organizatori zahvaljuju profesorici Ljubici Crnčec, Damiru Mužaniću, Mariji Grabant, Maji Slaviček i Najman Kristini koji su pridonijeli osmišljavanju i provedbi programa.

Festivalu nordijskog hodanja se odazvalo više od 170 ljudi, a najbrojniji su bili gosti iz Karlovca – Sekcija nordijskog hodanja Matice umirovljenika Karlovac i djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije te članovi Kluba nordijskog hodanja Varaždin. Na festivalu je sudjelovao i predsjednik Hrvatskog saveza nordijskog hodanja prof. Davorin Antončić.

Manifestaciji su se odazvali i brojni sudionici iz Međimurja – najbrojniji su bili iz Udruge Sportske rekreacije Sport za sve Mala Subotica, zatim iz podružnice Čakovec Udruge umirovljenika Međimurske županije, Udruge građana Gardruža iz Gardinovca, a pridružili su se i predstavnici Općine Dekanovec te sudionici iz Grada Preloga kao i iz ostalih ustanova i udruga organizatora. Jednako dobar odaziv bio je i na biciklijadu koju je organizirala Udruga Laganini iz Preloga – odazvalo se 88 sudionika i 10 volontera.

Svečano otvorenje Festivala nordijskog hodanja je uslijedilo u 9,30h plesnim nastupom članova Društva naša djeca Prelog (Dječji forum Sanjari Prelog i Dječji forum Draškovec), a pridružili su im se i plesači iz Udruge građana Gardruža. Plesali su na Beethovenovu “Odu radosti” kojom je u cijeloj Europi kao i u Međimurju već bio najavljen Tjedan promicanja tjelesne aktivnosti (MOVE Week). Program je vodila Sanela Horvatić iz Udruge studenata Grada Preloga.

Sudionike festivala su pozdravili pročelnik UO za društvene djelatnosti Međimurske županije prof. Branko Sušec, gradonačelnik grada Preloga Ljubomir Kolarek, dr.vet.med., ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije prim. Marina Payerl-Pal, dr.med. i nacionalni koordinator Tjedna promicanja tjelesne aktivnosti prof. Nenad Borković, koji je zahvalio sudionicima kulturno-umjetničkog programa kao i organizatorima, sponzorima i sudionicima na odličnoj organizaciji ovog susreta kao i na organizaciji brojnih drugih aktivnosti koje su se u Međimurju odvijale tijekom MOVE Weeka.

Sudionicima festivala su bile dostupne jabuke koje je za ovu prigodu donirao Antun Bermanec iz Preloga kojem također ide zahvala. Nakon svečanog otvorenja manifestacije, sudionicima festivala je prečasni Antun Hoblaj pokazao prelijepu Crkvu Sv. Jakoba, a potom je zamjenik predsjednika Turističke zajednice Grada Preloga Ivan Gradečak omogućio razgledavanje stalnog postava Muzeja “Croata Insulanus” kao i trenutnu izložbu koleslina i fijakera kroz povijest, autora iz Mađarske.

Potom je uslijedilo okupljanje sudionika oko voditelja pojedinih ruta nordijskog hodanja. Nordijsko hodanje je bilo organizirano po gradu Prelogu i uz rijeku Dravu u 4 rute različitih duljina – od 2km, 4,5km, 6 km i 9 km, a zahvaljujući profesoru Miši Rašanu i profesorici Ivani Strbad, sudionici su imali priliku upoznati se s prirodoslovnim osobitostima prostora kojim su se kretali.

Biciklijada je započela također nakon svečanog otvorenja Festivala, a odvijala se u vremenu od 9,30-12,30 sati naseljima Grada Preloga: kroz Cirkovljan, Otok, Čehovec, Draškovec, Hemuševec, Oporovec, Čukovec i Prelog, ukupne duljine oko 30 km. U svakom mjestu je bio organiziran punkt na kojem su sudionici dobili pečate i vodu. Nakon što su obišli sve ili dio punktova, vratili su se u Prelog gdje je u SRC DG Prelog bilo organizirano zajedničko druženje i izvlačenje nagrada.

Za vrijeme trajanja nordijskog hodanja i biciklijade, u organizaciji DG Sport od 10,30-13,00 h bile su organizirane i druge aktivnosti: univerzalna sportska škola i prilagođeni funkcionalni trening koje su vodili Vladimir i Mirela Belić te korektivna gimnastika pod vodstvom prof. Jurja Deladija. U organizaciji Društva naša djeca Prelog, a pod vodstvom Marije Grabant i Maje Slaviček, u istom je prostoru održana radionica za djecu.

Nakon što je završila biciklijada i hodanje s nordijskim štapovima, sudionici su se okupili u Hotelu Panorama SRC DG Sport u Prelogu gdje je bila organizirana okrijepa za sve sudionike, a izvučeni su nagrađeni biciklisti – nagrade su osigurali Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije i Trgovina “Beciklin” iz Preloga. Prigodnim nagradama nagrađeni su i predstavnici udruga i ustanova koje su se odazvale ovom skupu. Kako bi cijeli ovaj događaj protekao u ugodnom raspoloženju, bili su angažirani i brojni drugi pojedinci koje nismo spomenuli ponaosob, a čiji nam je doprinos izuzetno važan pa im ovom prigodom najljepše zahvaljujemo!

Festival nordijskog hodanja, biciklijada i druge sportsko-rekreativne aktivnosti održane u Gradu Prelogu 27.09.2015. godine bili su dio Tjedna promicanja tjelesne aktivnosti – MOVE Week, najvećeg paneuropskog društvenog događaja tjelesne aktivnosti i sporta koji se održao dijem Europe od 07. do 30. rujna 2015. godine. Tjedan promicanja tjelesne aktivnosti (MOVE Week) i kampanja “Krećimo se sada” (NowWeMOVE) su koordinirani od Međunarodne organizacije za sport i kulturu (ISCA) u suradnji s Europskom biciklističkom federacijom (ECF), a Europska unija je financijski pokrovitelj.

Tjedan promicanja tjelesne aktivnosti 2015. godine u Hrvatskoj se obilježavao pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Međimurske i Karlovačke županije te Grada Čakovca, Preloga i Murskog Središća.

Vizija kampanje Krećimo se sada (NowWeMOVE) je postići novih 100 milijuna tjelesno aktivnih građana u Europi do 2020. godine. – Stoga zahvaljujemo još jednom svim sudionicima i pokroviteljima na njihovom doprinosu u postizanju tog cilja. Vjerujemo da su zajedno s nama proveli ugodnu i aktivnu nedjelju!, poručuju organizatori.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije