Prije nego li je stvarno zora svanula, jutros točno u šest (6) sati na položaju Terenček u Železnoj Gori, započela je prva ovogodišnja berba grožđa u Međimurju. Zaposlenici i sezonski radnici čakovečkog Agromeđimurja-Podrum Štrigova počeli su brati grožđe sorte muškat otonel, najranije sorte iz porodice muškata, a berba ove sorte potrajati će tri dana.
Prvi čovjek Podruma Štrigova, Mihael Frančić, kaže kako je grožđe izvanredne kakvoće i rodnosti. Grožđe sadrži 15 posto šećera i 8 posto kiselina, što je optimalno i očekuje se bogati urod.
– Količina i kakvoća grožđa su jako dobri, a uvjeti za berbu idealni i za razliku od prošle godine, sada očekujemo izvanredno visoke prinose i vrhunsku kakvoću grožđa, potom mošta, a kasnije i vina. Tako izvrsno grožđe ima potencijale za stvoriti pjenušavo vino i vjerujem kako će svi biti iznenađeni kada ćemo proizvesti i predstaviti prvi muškatni pjenušac, zadovoljno i ponosno govori Frančić.
Novi upravitelj vinograda i vrsni tehnolog Alen Zadravec, naglašava kako je ove godine korišten minimum zaštitnih sredstva, te se može govoriti o gotovo ekološkom grožđu. Kaže, kako su i sve druge sorte grožđa u vinogradima Agromeđimurja-Podrum Štrigova, vrlo kvalitetna, zdrava i dobrih prinosa.
Slijedeća dva mjeseca gornje Međimurje je u znaku berbi grožđa, ove “neparne” godine one će biti vrlo bogate rodom i kakvoćom, dok će se u podrumima stvarati najbolja vina.