Bolovi u vratnoj kralježnici

Vratna se kralježnica nalazi između razmjerno negibljivog prsnog dijela kralježnice i glave, koja je pokretljiva u svim smjerovima.

Zbog položaja i građe, taj dio kralježnice podložan je degenerativnim promjenama koje uzrokuju različite tegobe koje možemo podijeliti na:

Cervikocefalni sindrom– nastaje kao posljedica promjena u gornjem dijelu vratne kralježnice, a izaziva bolove u vratu koji se katkada šire u zatiljak i sljepoočnice. Simptomi koji se najčešće javljaju su glavobolje, vrtoglavice, mučnine, povraćanje, zujanje u ušima…

Cervikalni sindrom– pojavljuje se zbog promjena u srednjem dijelu vratne kralježnice. Javlja se osjetljivost i bolnost vrata i ramena. Spazam mišića i ograničena pokretljivost u području vratne kralježnice.

Cervikobrahijalni sindrom-nastaje zbog promjena u donjem dijelu vratne kralježnice. Bol se širi od vrata prema ramenima do vrška prstiju, uz osjećaj utrnulosti, žmaraca i hladnoće u rukama.

Uzroci i faktori rizika:

Najčešći uzroci bola u vratnom dijelu kralježnice su degenerativne promjene na zglobovima kralježnice i među kralježničnim diskovima.

Faktori rizika: loše držanje tijela, povrede, dugotrajno sjedenje, rad za kompjuterom, fizička neaktivnost, izloženost stresu, pušenje, neadekvatna prehrana, profesionalna izloženost, genetska predispozicija…

Liječenje: U programu liječenja bolova u vratnoj kralježnici najvažniju ulogu ima primjena fizikalne terapije koja dovodi do poboljšanja cirkulacije, popuštanja mišićnog spazma (grča) i smanjenja i nestanka bolova. Od fizikalnih procedura primjenjuju se elektroterapija, magnetoterapija, ultrazvuk, laser, infracrvena lampa te dekompresijska terapija kralježnice koja je jedina neoperativna, bezbolna procedura za učinkovito i dugotrajno uklanjanje bolova u kralježnici.

Savjeti:

Promjena načina života u vidu provođenja zaštitnih mjera za vrijeme obavljanja svakodnevnih aktivnosti:

Izbjegavanje naglih pokreta vrata i nepovoljnog položaja glave i vrata.

Smanjiti broj sati za TV-om, kompjuterom, raditi češće pauze kod dugotrajne vožnje.

Svakodnevno raditi vježbe istezanja glave vrata i ramena

Javite se u Lumbalis!

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije