FILO: Jesu li vaša djeca sigurna u vašem domu – drugi dio

U našem smo prošlom članku objasnili kako dobra prevencija može spriječiti ozbiljne dječje ozljede koje mogu nastati u domu. Kako je ovo tema kojoj treba posvetiti više pažnje, odlučili smo podijeliti još nekoliko korisnih informacija s vama.

U prošlom smo članku pisali o važnosti zaštitne ograde kreveta na kat, a ovaj ćemo vam put objasniti kako dobro postavljene ljestve za penjanje mogu spriječiti padove koji mogu dovesti do ozbiljnijih dječjih ozljeda.

Ljestve za penjanje trebale bi ti biti postavljene pod kutem. Tako postavljene ljestve osiguravaju sigurno penjanje na gornji krevet za razliku od onih koje su ravno postavljene.

Kod ravno postavljenih ljestava penjačeva se gravitacija nalazi izvan njih dok se kod ljestava postavljenih pod kutem gravitacija nalazi na njima, što uspješno rješava problem.

Za mlađu djecu koja još razvijaju osjećaj za ravnotežu i nemaju dovoljnu snagu ili su se tek probudila iz dubokog sna, ravne ljestve možda i nisu najbolja opcija.

Iako su ljestve postavljene pod kutem sigurnije od ravnih ljestava, obratite pažnju jesu li dobro pričvršćene.

Neovisno o dizajnu, loša konstrukcija namještaja može ga učiniti nesigurnim. Osim tipli i lamela, pri spajanju namještaja koristite ekscentre i stezne vijke koji će pružiti dodatnu sigurnost. Nemojte štedjeti na materijalu i okovu. Neka oni budu kvalitetni, jer ipak je dječja sigurnost najvažnija.

Ako igračke držite u kutiji, neka to budu kutije bez poklopca. Poklopac na velikim kutijama predstavlja opasnost za dijete jer se može ozlijediti ili pak ući u kutiju i sakriti se.

Na zidovima u dječjoj sobi izbjegavajte postavljanje teških uramljenih slika ili ogledala, posebice iznad dječjeg kreveta. Uz to, izbjegavajte ormare i regale s otvorenim policama jer oni najčešće mogu poslužiti kao “poligon” za penjanje.

Nadamo se da smo Vas inspirirali te da ćete slijediti naše savjete. Zapamtite, prevencija je najbolji lijek za sve ozlijede, a sigurnost vaše djece u domu najvažnija.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije