Vlada povećala naknade za islužena vozila na kunu po kilogramu

Odlukom o izmjenama naknada u sustavima gospodarenja otpadnim vozilima i otpadnim gumama Vlada je smanjila naknade sakupljačima vozila za otpad, ukinula naknade obrađivačima otpadnih automobila, te povećala naknade vlasnicima vozila na 1 kunu po kilogramu.

Kako je pojasnio ministar Mihael Zmajlović na sjednici Vlade, cilj odluke je bio motivirati građane da svoja otpadna voila predaju ovlaštenom skupljaču umjesto da ih ostavljaju na divljim odlagalištima.

Ukidamo pojedine naknade reciklažerima s jedne strane, s druge se smanjuje ulazna naknada koja se plaća prilikom uvoza vozila u Hrvatsku.

Financijski efekti odluke bit će smanjenje parafiskalnih nameta na godišnjoj razini će se smanjiti 25 mil kuna parafiskalni nameti i to je prvi korak prema krajnjem cilju smanjenja parafiskalnih nameta za 80 milijuna kuna koje se uplaćuju u Fond za zaštitu okoliša na godišnjoj razini.

Time motiviramo građane da vozila koja su odlučili odbaciti predaju ovlaštenim skupljačima“, kazao je Zmajlović.

Naknada za predaju starih automobila porasla je na jednu kunu po kilogramu, neovisno jesu li vlasnici automobil predali sami ili angažirali sakupljača da ga odveze do privremenog skladišta, piše portal Poslovni.hr.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije