Kako smo primili već nekoliko upita čitatelja na temu fritula koje se nude na raznim čakovečkim manifestacijama (od sugestija da se to “po međimurskim tak ne veli”, do “kako se to nebre probati v Čakovcu”), upitali smo voditeljicu Turističkog ureda Turističke zajednice grada Čakovca. Bošku Ban Vlahek o čemu se točno radi.
Odgovor prenosimo u cijelosti:
“Fritule su hrvatska slastica koja nalikuje malim krafnama, a pripremaju se u Kvarnerskome primorju, Istri i Dalmaciji. U Primorju i Istri je običaj da se rade u danima posta, Badnjak i u vrijeme mesopusta.
Obično im se dodaje liker, rakija i korica limuna, mogu sadržavati grožđice, a posipaju se šećerom. Po prvi puta imali smo ih u vrijeme ovogodišnjeg Porcijunkulovog kada su nam stigli izlagači iz Dalmacije koji su nam uvijek dobrodošli.
I ovog Adventa imamo tu privilegiju uživati u fritulama naših dragih izlagača, prijatelja iz ostalih krajeva Hrvatske.”
Boška Ban Vlahek
Voditeljica Turističkog ureda
Turistička zajednica grada Čakovca