Nekim sitnim promjenama u prehrambenim navikama možete uvelike smanjiti rizik od različitih vrsta raka. Provjerite što napraviti.
45% konzumiranjem mahunarki
Generalno, povrća! Istraživanja ukazuju na to da vegetarijanci rjeđe obolijevaju od raka od osoba koje jedu meso. Zapravo, ovaj rizik je kod vegetarijanaca smanjen za 50% kad su u pitanju leukemija, rak želuca i mjehura. Stručnjaci preporučuju maksimalno 500 g crvenog mesa tjedno.
14% redukcijom soli u prehrani
Smanjenje dnevne količine soli na samo 6 g može smanjiti rizik od raka želuca za 14%. S druge strane, postoje brojni znanstveni dokazi da prevelika količina soli u prehrani može oštetiti sluznicu želuca i uzrokovati rak.
50% primjenom zaštite za sunce
Primjena preparata za sunčanje nije rezervirana samo za boravak na plaži niti samo tijekom ljeta. Istraživanja pokazuju da svakodnevna uporaba SPF 15 na glavi, vratu i rukama smanjuje rizik od pojave melanoma.
25% uzimanjem raznobojnog voća i povrća
Konzumiranje ovih namirnica ‘u svim duginim bojama’ smanjuje rizik od raka pluća za četvrtinu. Voće i povrće su bogat izvor antioksidansa, koji apsorbiraju slobodne radikale i tako sprječavaju oštećenje stanica. Osim toga, ove namirnice sadrže i dosta biljnih vlakana, koja znatno smanjuju rizik od raka debelog crijeva.