Tulum s(l)ova četvrti put u TŠČ-u

>> Tulum s(l)ova četvrti put u TŠČ-u

Tehnička škola Čakovec bila je jedna od dvadesetak škola koje su 17. listopada 2014. sudjelovale u manifestaciji Tulum s(l)ova. Ove godine iznenadili su nas učenici prvih i drugih razreda koji su se odazvali u većem broju nego inače, a pohvaljujemo one koji dolaze tulumariti i podržavaju nas četvrtu godinu zaredom.

Ovogodišnju ekipu tulumaša TŠČ-a činili su učenici Ružica Marković, Iva Premoša, Simon Kermek, Roberto Kedmenec, Marko Tompoš, Erik Birač, Nikola Glavina, Teodor Rihtarec, Ivan Modrić, Vinko Moharić, Oskar Ovčar, Juraj Vrhaj, Matija Hatlak, Sebastijan Krznarić, Karlo Zadravec, Hrvoje Radić i Sven Šprajc, profesori Kata Pervan, Nevenka Mlinarić i Silvio Štefanac, tajnica Romina Rapaić te knjižničarke Sanja i Sandra. Gošća večeri bila je naša bivša psihologinja Janja Frančić koja je vodila radionicu Zablude u ljubavi.

Večer je, tradicionalno, započela upoznavanjem sudionika, zakuskom i donošenjem pravila. Oni koji su zaboravili tekstove na brzinu su na policama pronašli svoje omiljeno djelo koje su pročitali u najsvečanijem dijelu večeri – ceremonijalnom čitanju.

Dramska družina ni ove nas godine nije razočarala. Pripremili su ulomak iz Marinkovićeva Kiklopa, a na pozornici se našao i profesor koji je odlično odglumio lik vojnika.

S obzirom da je Mjesec hrvatske knjige, koji se obilježava od 15. listopada do 15. studenoga, posvećen ljubavi, i radionica je bila posvećena ljubavi, odnosno, zabludama u ljubavi. Nakon radionice, shvatili smo da su izreke poput Prava ljubav mijenja ljude, Moguće je voljeti samo jednu osobu, Prava ljubav se dokazuje žrtvovanjem, Ljubav se uvijek može obnoviti ili Prava ljubav je kad partner točno osjeća što mislim ili što želim… zapravo zablude i nerealna očekivanja.

Kad se svjetla ugase, a prostoriju obasjava samo svjetlost svijeća, na redu je ceremonijalno čitanje.

Ove godine čitali smo Priručnik za hodače Ede Popovića, Gogoljeva Revizora, Riječi i slova, Proljeća Ivana Galeba Vladana Desnice, Prdoprah doktora Proktora Joa Nesboa, Kradljivce bicikla Miroslava Gakića, Ježevu kućicu Branka Ćopića, Oblak i Poludjelu pticu Dobriše Cesarića, Juditu Marka Marulića, Anabel Lee Edgara Alana Poea, Izgubljeni raj Johna Miltona, Preljub Paula Coelha i dr.

Nakon čitanja, zasladili smo se tortom, a film koji smo gledali je Kuhar (Chef). Film problematizira utjecaj društvenih mreža, povjerenje na društvenim mrežama, konkretno na Tweeteru, te internet marketing, a prati život kuhara Carla kojemu vlasnik restorana ne dopušta da kuha onako kako bi volio i kako zna, pa daje otkaz i kreće u ostvarenje svog sna: nabavlja kuharski kamion za pripremu i prodaju hrane te počne kuhati prema svojim idejama, a na putu po Americi pridružuju mu se sin i najbolji prijatelj.

Naravno da smo se preko Skypea uparili i s drugim školskim knjižnicama u Hrvatskoj koje su sudjelovale u istoj manifestaciji. To su bile Tehnička škola Sisak, Osnovna škola Dobriše Cesarića iz Zagreba i Osnovna škola Dvor. (TS)

Evo što su o Tulumu rekli sudionici:

Meni se Tulum s(l)ova jako dopao. Uvijek sam mislio da je čitanje strašno, ali sam od te večeri sasvim promijenio mišljenje. Upoznao sam nove ljude, jednog boljeg od drugoga. Najviše mi se sviđalo što smo se svi zajedno zabavljali. (Karlo)

Na Tulumu s(l)ova bilo mi je lijepo. Upoznao sam puno dobrih ljudi i stekao drugačiji dojam o čitanju i knjigama. (Sven)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije