Bori se: Melanija je rođena s cerebralnom paralizom i traži posao

Rođena sam s cerebralnom paralizom i posljedičnom tetraparezom spastikom. Ostale su mi poteškoće s hodom i ravnotežom. Borim se, ali bilo bi mi puno lakše da imam posao – kaže Melanija Krčmar (32) iz Male Subotice.

Sjedi u kolicima u prostorijama Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize, te ostalih tjelesnih invalida Čakovec, koje okuplja čak 560 članova. Među njima je i Melanija, koja otvoreno govori o problemima s kojima se osobe s invaliditetom susreću svakog dana. Osnovnu školu završila je u Maloj Subotici, a potom je nastavila školovanje u Dubravi.

– Tamo sam naučila kako 90 posto samostalno funkcionirati. Upoznala sam se s karakterima ljudi i kako se postaviti u određenim situacijama. Ispočetka je teško, pogotovo kad sam se u 15. godini prvi put odvojila od svojih. No, s vremenom postane super! – napominje Melanija, koja je završila školovanje za grafičkog tehničara pripreme. Na žalost, posao nikad nije uspjela pronaći.

– Kad se osoba s invaliditetom i zaposli, to je na kratko, određeno vrijeme, a kad istekle ugovor, ponovno mora u sustav, i sve ispočetka. Voljela bih raditi u struci i na računalu izrađivati kalendare i vizitke, kao i sve ostali što grafički tehničari rade – dodaje. U Društvo distrofičara dolazi tri do četiri puta tjedno. Tri godine je trajao projekt “Ponudimo više”, a nedavni počeo je novi, nazvan “Ponudimo još više”.

– Kad se vratim doma, imam  fizikalne vježbe – kaže. Živi s roditeljima i bratom. Od države dobiva 1250 kuna invalidnine, kao i većina osoba s invaliditetom. Dobiva i mirovinu po pokojnom ocu. Voli čitati knjige, koje ju, kao i slušanje glazbe, opuštaju. – S obzirom da u posljednje vrijeme država sve reže, dobro je što su ostavili mogućnost da jedanput godišnje odem na rehabilitaciju u toplice na tri tjedna – napominje.

U Društvo navraća i Dražen Mađarić (33) iz Merhatovca. On je završio osnovnu školu, no nije nastavio školovanje. I on voli slušati glazbu. Uživa na izletima, a kao poseban doživljaj navodi koncert irskih plesača “Lord od the dance” u Varaždinu. Prati sport.

– Jedva čekam da počne Svjetsko nogometno prvenstvo! – priznaje. I on od rođenja ima cerebralnu paralizu, tetraparezu i spastiku. – Reanimirali su me jer sam ostao bez kisika. Borim se, što je tu je… – kaže.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije