Japanski komarac koji prenosi različite viruse pronađen i u Međimurju?

U kontinentalnoj Hrvatskoj otkrivena je nova vrsta komarca, Aedes japonicus (japanski komarac) koju je otkrila mr. sc. Ana Klobučar, voditeljica Odjela za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Japanski komarac podrijetlom iz Japana i Koreje invazivna je vrsta za koju je u laboratorijskim uvjetima dokazano da prenosi različite uzročnike bolesti, prije svega različite tipove encefalitisa, ali nije dokazan prijenos tih virusa u prirodi”, rekla je Klobučar, piše Večernji list. Ličinke komarca je pronašla na u vazama na groblju u Đurmancu te na graničnom prijelazu Macelj, a pretpostavlja da se najvjerojatnije rasprostranio putem starih automobilskih guma u kojima leže jaja.

Čitatelj nam javlja kako je nedjeljno popodne i proljetno vrijeme iskoristio za vožnju uz rijeku Muru na relaciji Kotoriba – Goričan, a prilikom boravka u tom dijelu netaknutog krajolika zamijetio je ogromne komarce. Kad ih je malo bolje proučio vidio je da to nisu uobičajni tigrasti, već puno veći. Shvatio je da se radi o novoj vrsti komaraca, onih japanskih o kojima se piše ovih dana.

Da bi se uvjerili u njegovu priču, kaže kako je dovoljno da se na toj relaciji provozate biciklom, malo oznojite i na taj način na sebe privučete ovu vrstu komaraca. Komarci se inače najčešće množe u malim vodama stajaćicama kao što su poplavne vode, kanali, u bačvama u kojima se oko kuća čuva voda, primjerice za zalijevanje vrta, u odbačenim kantama i posudama u kojima se nakuplja voda te u starim karoserijama automobila, krupnom otpadu, začepljenim olucima, šahtovima, dupljama drveta, po dvorištima vulkanizerskih radnji…

U prirodnim vodenim sustavima ih nema jer su im ribe u njima prirodni neprijatelji i jedu im ličinke. Donedavno smo o komarcima mislili samo kao o napasnicima, međutim, posljednjih 4-5 godina postali su važni prijenosnici uzročnika bolesti pa je važno uzorkovati ih i pratiti.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije