Počeo štrajk! Ministarstvo uvelo Bijeli telefon za pacijente

Nakon 10 godina mira danas u sedam sati ujutro počeo je štrajk liječnika i medicinskih sestara u hrvatskim bolnicama, a štrajkaški odbori sindikata liječnika i medicinskih sestara najavili su da će se štrajku odazvati 70 posto liječnika i sestara iako od ukupno 73 tisuće zaposlenih u sustavu njihovo članstvo broji samo 5400 ljudi.

Točan broj sestara i liječnika koji su u štrajku bit će poznat tek danas jer pročelnici klinika i odjela nisu smjeli pitati svoje djelatnike tko neće raditi. Prema najavama štrajk je započeo i u Županijskoj bolnici Čakovec. Za vrijeme štrajka u bolnicama će posao biti organiziran kao nedjeljom. To znači da se u bolnicama neće moći obaviti pregledi, pretrage i operacije koje se inače ne obavljaju nedjeljom.

Iz Ministarstva zdravlja ističu da će pažljivo nadzirati funkcioniranje sustava za vrijeme štrajka te poduzimati sve potrebne mjere i aktivnosti kako zdravlje ljudi ne bi bilo ugroženo. Štrajk je, kažu, najavljen samo u bolničkom sustavu, što znači da će liječnici, medicinske sestre i drugi zaposlenici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti te hitnoj medicinskoj službi i dalje normalno raditi.

Mole stoga pacijente da se u slučaju hitnosti telefonom obrate najbližem zavodu za hitnu medicinu na broj 194 ili da pomoć potraže u najbližoj hitnoj bolničkoj službi. Bolničke hitne službe bit će, kažu, dodatno kadrovski pojačane kako bi bile spremne za slučaj povećanog broja dolazaka pacijenata.

Iz Ministarstva zdravlja upućuju građane i da se u slučaju zdravstvenih poteškoća savjetuju sa svojim obiteljskim liječnikom, a uveli su i 24-satno dežurstvo – na Bijelom telefonu 0800 7999 te na email adresi: pitajtenas@miz.hr. – Tu će se primati i informacije o slučajevima kršenja prava na zdravstvenu zaštitu – ističu u Ostojićevu uredu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije