U Čakovcu održana tribina mladih

Tribina u organizaciji Savjeta mladih Međimurske županije i udruge Autonomni centar – ACT iz Čakovca održala se je 27. lipnja 2013. u Velikoj vijećnici Međimurske županije. Oko 50 sudionika tribine sudjelovalo je u raspravi o aktivizmu mladih u lokalnoj zajednici, načinima uključivanja mladih u procese razvoja zajednica i kreiranje politika, o ulogama mladih u lokalnim akcijskim grupama (LAG), na koji način povećati mobilnost mladih, volontiranje te vidljivost rada udruga, klubova, Savjeta mladih i ostalih oblika udruženja mladih.

Dio tribine bio je posvećen temi kako da udruge mladih i udruge za mlade dođu do potrebnih financijskih sredstava, te su predstavljene i nove mjere za zapošljavanje mladih. Uvodni govor održao je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je ohrabrio prisutne mlade da se aktivnije uključe u razvoj Međimurske županije, te da je Međimurska županija putem svojih županijskih tijela otvorena za sve konkretne prijedloge mladih, a koji se tiču poboljšanja njihovog stanja.

Moderator tribine bio je Hrvoje Kovač, dugogodišnji aktivist, osnivač Nezavisne udruge mladih iz Lepoglave. Prvi govornik bio je Sven Janovski iz Mreže mladih Hrvatske, a posebnu pozornost posvetio je Savjetima mladih, za koje je istaknuo da, od donošenja Zakona o savjetima mladih iz 2007. do danas, tek rijetki savjeti funkcioniraju, djeluju u skladu sa Zakonom i doprinose kvaliteti položaja mladih.

Zatim je Nikola Leskovar, predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije, predstavio jedan ipak uspješan Savjet mladih, te aktivnosti koje oni provode. Savez udruga mladih Međimurske županije, koji je osnovan 2012., predstavio je Igor Ivković. Savez okuplja 12 udruga i klubova mladih, te uglavnom organiziraju sportske aktivnosti mladih. Program kluba mladih u sklopu udruge Autonomni centar – ACT pod nazivom act.klub i program Volonterskog ureda Međimurja, predstavila je Ana Mikulić.

Objasnila je razliku između klubova i centara za mlade, navela mnogobrojne aktivnosti neformalne edukacije koje su dostupne mladima u udruzi ACT, te glavne aktivnosti programa Volonterskog ureda Međimurja, uključenost programa u Hrvatsku mrežu volonterskih centara i način na koji se program financira. Udrugu studenata grada Preloga predstavila je Sanela Horvatić.

Preloški studenti su vrlo aktivni, organiziraju likovne radionice, radionice oralnog zdravlja, mjerenja tlaka, humanitarne događaje, paintball turnire, a sve s naglaskom na povezanost mladih s rodnim krajem, unatoč tome što neki studiraju čak i u Hong Kongu. Hrvoje Kovač predstavio je što su to Lokalne akcijske grupe (LAG).

Između ostalog, Hrvoje, nekoć i sam član savjeta mladih, član udruga i klubova mladih, motivirajućim i doista opširnim govorom poručio je mladima da iskoriste informacije koje su dobili na ovoj tribini, da ne razmišljaju da su mladi budućnost, nego su mladi sadašnjost, te da mladi samo svojim vlastitim djelovanjem mogu utjecati na lokalne razvojne strategije i politike.

Petra Pavičić iz Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA d.o.o. predstavila je koje se mogućnosti nude udrugama mladih kroz nacionalne i europske fondove. Na primjeru udruge Iks iz Petrinje, predstavila je način na koji je jedna udruga mladih, tokom 10 godina postojanja, uspjela zaposliti čak 26 osoba, te povući više od pola milijuna eura sredstava iz nacionalnih i europskih fondova.

Mjere za mlade, iz Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja za 2011. i 2012., paket “Mladi i kreativni”, predstavila je Marina Kodba iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje PU Čakovec. Sudionike je najviše zanimala mjera stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, s obzirom da su mnogi sudionici tribine bili upravo mladi na stručnom osposobljavanja u jedinicama lokalne samouprave.

Organizatori tribine se ovim putem još jednom zahvaljuju županu Međimurske županije Matiji Posavcu, moderatoru tribine Hrvoju Kovaču, svim govornicima, volonterima/kama Sarah, Saneli, Nataši, Sebastijanu i Matiji na pomoći oko organizacije, Upravnom odjelu za zdravstvo, socijalnu zaštitu i nacionalne manjine Međimurske županije te svim sudionicima na dolasku.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije