Valentinovo u Područnoj školi Dekanovec

…”Ftičeki se ženiju, ite deca glet pak bute dobili črlene čižmice!”…

…Tako nam opisuju bake Valentinovo svoga djetinjstva opovrgavajući sve one koji tvrde da je Valentinovo novotvorina našeg doba.

Odavna se slavilo Valentinovo u našem kraju, ftičeki su se ženili, (a zapravo nas početkom veljače sve glasnijim cvrkutom bude), djeca su ih bosonoga išla u dvorište gledati, dok su črlene čižmice bile su njihove promrzle nožice.

Valentinovo u Međimurju znači i štovanje Svetog Valentina kao zaštitnika zdravlja, pa se njemu u čast 14. veljače održavaju i prva proštenja (u Donjem Kraljevcu i Vratišincu).

Toliko o Valentinovu na znanje svim njegovim protivnicima.

U PŠ Dekanovec svake ga godine s veseljem obilježavamo. Ne samo kao dan zaljubljenih, već kao praznik ljubavi prema bilo kojoj dragoj osobi, radilo se to o prijatelju, prijateljici, mami, tati, učiteljici…

Uz priču iz čitanke o đačkim ljubavima ili uz stihove koje učenici sami napišu, aktivnost koja nam je veoma draga je ples srca. Uzbuđenje traje dok se izvlače srčeka s brojevima kako bi se formirali plesni parovi, a još je veće dok se očekuje hoćeš li ili nećeš ispasti, jer tri preostala plesna para su pobjednička.

Budući da već nekoliko godina imamo više djevojčica nego dječaka, uvijek jednoga (ne)sretnika dočeka plesačica Gospođica Metla. Dotjerana u crveno, dakako kao i mi!

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije