Čitamo i mi, u obitelji svi u OŠ Vratišinec

Čitamo i mi, u obitelji svi je nacionalni projekt koji je pokrenula Hrvatska mreža školskih knjižničara. Projekt se provodi drugu godinu za redom, a ove se godine uključuje i OŠ dr.Vinka Žganca Vratišinec.

Temeljni cilj projekta je povećati djetetov interes za čitanjem. Budući da interes za čitanjem počinje naglo opadati u 3.razredu, u projekt su uključeni učenici 3.razreda i njihova razrednica učiteljica Marijana Škvorc. Knjižničarka Lidija Kovačić Faić je najprije predstavila projekt roditeljima, a projekt, tj.putovanje ruksaka od učenika do učenika, je počeo krajem siječnja.

Svakog petka jedan učenik nosi ruksak sa 8 knjiga kući, a iduće srijede vraća u školu te prvih 15 min. na satu hrvatskog jezika prepričava lijepe doživljaje. U ruksaku se nalaze knjige iz različitih područja: roman ili priča za djecu, pjesme za djecu, roman ili pjesme za roditelje, slikovnica za djecu, popularno-znanstvena literatura, priručnik za odgoj djece, knjige za kvalitetno provođenje slobodnog vremena, popularno pisana knjiga o hrvatskoj povijesti. U tih pet dana koliko je ruksak u obitelji, svakog dana svi članovi obitelji odvoje najmanje 30 min.za čitanje i komentirajte pročitanog.

Najbolji čitači su djeca iz obitelji gdje se puno čita. Stoga je važno da dijete vidi kako svi u njegovoj obitelji čitaju.U ruksaku se nalazi i bilježnica dojmova u koju se bilježe dojmovi o pročitanom. Iz prvih dojmova naših učenika može se iščitati da su knjige zanimljive svim članovima obitelji, a naročito onim najmlađima. Svi uživaju u zajedničkom druženju u čitanju. Nadam se da će nastavi sa svakodnevnim čitanjem i nakon završetka projekta pa ćemo imati prave čitače.

Ovim projektom se učenici motiviraju za čitanje i nije natjecateljskog karaktera, pobjednici su svi koji sudjeluju u projektu. Zahvaljujem se svim roditeljima koji svojim aktivnim sudjelovanjem podržavaju projekt. Tu je i web stranica za sve one koji žele saznati nešto više o projektu. (Knjižničarka Lidija Kovačić Faić)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije