Udruga Zora i Međimurje u akciji “Milijarda ustaje”

U četvrtak 14. veljače održavao se “One Milion rising – Milijarda ustaje”, prosvjed protiv nasilja nad ženama i djevojkama diljem Svijeta. U Međimurju je obilježavanje akcije organizirala Udruga Zora, a priključile su joj se mnoge udruge, institucije, poduzeća i pojedinci/ke iz cijelog Međimurja, pa i šire – fotografije podrške stigle su i iz Francuske.

Preko 60 osoba je u 12 sati u centru Čakovca, ispred Centra za kulturu, svojim dolaskom i dizanjem kažiprsta podržalo akciju “Milijarda ustaje” unatoč snijegu koji je neumorno padao, bljuzgavim cestama i usporenom prometu.  – Teško nam je i opisati koliko nam puno znači vaša podrška, a i koliko ona znači onim ženama i djevojčicama koje svoj prst i glas nisu u mogućnosti dići.

Ako znate da je svaka treća žena žrtva nasilja, onda ste svjesni da oko vas svaki dan prolazi mnogo žena koje svoje tajne i svoju bol nose duboko u sebi: djevojčice, žene i djevojke koje su silovanje, zlostavljane, “obrezivane”, prisilno udane, prisiljene na prostituciju, ekonomski obezvređivane, vrijeđane, seksualno napastovane od strane svojih suradnika i šefova, pretučene od strane partnera…

Nasilje nad ženama je globalni problem koji žrtvi često bespovratno uzima dostojanstvo i priliku za normalan život. Hvala vam što ste nas saslušali i odvojili 5 minuta za MILIJARDU žena koje zaslužuju život bez nasilja, poručuju organizatori.

Poruke koje su izrečene i razlozi zbog čega su ljudi ustajali protiv nasilja nad ženama su: ustajem jer želim da se čuje moj glas, ustajem jer je vrijeme, jer je dosta, jer se radi o nama, jer sam i ja jedna od milijardu, jer želim educirati o tome, ustajem zbog tebe, ustajem jer ti želim poručiti da svi zaslužujemo život bez nasilja.

Naime, za one koji nisu mogli biti fizički tamo priredile su On-line prosvjed, u kojem je svatko mogao fotografirati sebe i svoj kolektiv (radni, školski, prijateljski) i uzdignutim prstom pokazati da je DOSTA! Video u kojem članice Udruge Zora pozivaju na aktivizam možete pogledati pogledati u nastavku. 

Sve pristigle fotografije objavile su na njihovoj Facebook stranici.

Ovom prilikom žele zahvaliti i svima koji su ih do sada podržali šaljući fotografiju ili pak koji su osobno došli na akciju: predstavnici/ce DD Biro, Udruge za fitoaromaterapiju Rijeka, Zavoda za zapošljavanje- područne službe Čakovec, Autonomnog centra, Humane nova, Zavoda za javno zdravstvo, Sigurne kuće, Tehničke škole Čakovec, Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, Centra za odgoj i obrazovanje, Grupe solidarne razmjene Čakovec, Županijske bolnice Čakovec.

Nadalje, zahvaljuju Povjerenstvu za ravnopravnost spolova Međimurske županije, Act Konta, Printlaba, Redei, Međimurskoj županiji, Uredu državne uprave, Min doo, Obiteljskom centru Međimurske županije, Centru za socijalnu skrb Čakovec, Udruzi Biovrt u skladu s prirodom, članovima/ca Udruge ZORA, medijima iz Međimurske županije i Varaždina, fotografkinji akcije Stela Horvat, mnogim pojedincima/kama iz Hrvatske i Francuske i onima koji se nisu potpisali ispod fotografije.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije