Vjetrobran napadaju kreditnim karticama i vrelom vodom

Očistiti vjetrobran, stražnje i bočna stakla te retrovizore od snijega i leda prije uključivanja u promet iznimno je bitno. Kad kažemo očistiti, pod tim podrazumijevamo uklanjanje leda s čitavog stakla, a ne tek otvaranje “rupe” kroz koju nazirete cestu. No, nije bitno samo kako, već i čime čistite led sa stakla.

Istraživanje britanskog proizvođača sredstava za njegu automobila, tvrtke Autoglym, pokazalo je da gotovo trećina vozača (23,9 posto) za uklanjanje leda sa stakla automobila koristi neodgovarajuće predmete iz kućanstva.

Tisuće ih riskiraju puknuće stakla (više od 15%) jer zaleđeni vjetrobran zalijevaju vrućom vodom. Čak 23,9 posto ispitanih vozača led sa stakla struže kreditnim karticama, a njih 29 posto isti posao obavlja rukama. Zapravo, i žene i muškarci led sa stakla najčešće stružu rukama (32,1 posto muškaraca i 26,8% žena).

Neki, većinom mlađi vozači, umjesto sredstava za odleđivanje koriste alkoholna pića. Mnogi vozači stariji od 55 godina za struganje leda s vjetrobrana koriste kuhinjska pomagala. Umjesto strugača leda u upotrebi su i stare knjige, kutije CD-a, krpe…

Priručnim sredstvima vozači mogu ogrepsti staklo i uništiti predmet kojim pokušavaju očistiti led, a također riskiraju nesreću jer priručnim sredstvima staklo nisu uspjeli dobro očistiti pa je vidljivost loša. Zabrinjavajuće je, pak, što 2,4 posto ispitanih žena i 0,9 posto ispitanih muškaraca, odnosno 15,8 posto osoba mlađih od 24 godine nikada ne čiste led sa stakla.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije