KOLUMNA: Oprostite djeco, za vas nema natjecanja

Recesija, kresanje financija, nemamo novaca, dugovi, štednja… Poznate riječi proteklih dana, zar ne? U moru sivila koje nas okružuje stigla je još jedna crna vijest ili po sportski rečeno zabijen je klasični auto gol.

O čemu se radi? Pratim vijesti što i kako će biti ove godine s natjecanjem iz matematike, a u uputama neugodno iznenađenje – ove godine nema natjecanja za četvrte razrede! Najprije im je ukinuto regionalno natjecanje pa su imali samo školsko i županijsko, a od petog do osmog je bilo državno. Sada su naši četvrtaši jednostavno izbrisani s matematičke liste.

Podsjećam na ovogodišnje brojke školskog natjecanja u našoj županiji iz matematike. Na samo Valentinovo održano je školsko natjecanje iz matematike. Pozitivna tendencija se dogodila glede broja sudionika jer je čak 534 osnovnoškolca pristupilo rješavanju zadataka.

U konkurenciji 4. razreda kao i inače bilo je najviše učenika, njih 203. Kod petaša bilo ih je 134, šestaša 73, sedmaša 81 i osmaša 43. Na županijsko natjecanje pozvano je 126 učenika osnovnih škola i njihovih 57 mentora.

Od 534 osnovnoškolca iz četvrtih razreda ih je bilo 203 što je gotovo 40 %. I sada je toj djeci ukinuto natjecanje! Zaista za ne vjerovati. Točka na i ovog poteza jest da su upute za provedbu natjecanja objavljene 17.12. Mnogi učitelji razredne nastave pripremali su djecu za natjecanje i što im sada reći? Kako objasniti djetetu od deset godina da natjecanja za njega jednostavno – nema!?

Nakon velikog gafa sa Zdravstvenim odgojem koji je uveden puno prekasno, pa pokretanjem kolegijalnog samovrednovanja s brojnim listinama papira, skorašnjim smanjenjem prijevoza koji nam najavljuju zaista možemo biti zahvalni što je godina gotova jer da nadležni imaju vremena tko zna što bi još napravili. A što se tiče djece preporučam da se napravi u okviru škole kviz ili nekakv oblik natjecanja da djeca četvrtih razreda imaju barem neku zadovoljštinu kad su nas već doveli pred gotov čin, a nekoliko čokolada ili koja knjiga za najbolje ne bi smjeli biti problem.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije