Mamograf popravljen, ženama poslani pozivi

Nakon višemjesečne stanke Međimurke ponovno mogu odlaziti na mamografske preglede u Županijskoj bolnici Čakovec. Nakon što je Ministarstvo zdravlja osiguralo oko 600.000 kuna za popravak mamografa koji je od proljeća stajao pokvaren, 15. studenog u bolnici će početi pregledi žena rođenih 1954., 1955. i 1943. godine, kojima su pozivi već poslani.

Da kraja godine i početkom 2013. bit će pozvane i žene rođene 1951., 1950. 1949. i 1948. godine, najavljuju u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije. U ovom krugu poziva bit će uključene žene rođene od 1943. do 1962. godine. U Međimurskoj županiji Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke počeo se provoditi u kolovozu 2006. godine. Nositelj je Ministarstvo zdravlja, a ciljevi su smanjenje smrtnost od raka dojke koji bi trebalo otkriti u početnom stadiju i time smanjiti troškove liječenja te poboljšati kvalitetu života bolesnica s rakom dojke.

Ženama u dobi od 50 do 69 godina omogućeno je  da svake dvije godine obave besplatno mamografsko snimanje dojki, bez obzira na to imaju li zdravstveno osiguranje ili nemaju.

– Od veljače ove godine pa do rujna u Hrvatskoj program se nije provodio. U Međimurskoj županiji zbog kvara na mamografu nismo mogli nastaviti program u rujnu – ističu u ZJZ-u. S obzirom na to da su Međimurke u prva dva kruga pregleda imale najbolji odaziv u Hrvatskoj – 86 i 82 posto, u ZJZ-u se nadaju da će tako biti u trećem krugu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije