Branko Šalamon: Odlagalište ne utječe na pojavu malignih bolesti

Podaci Zavoda za javno zdravstvo pokazuju da nema pojačanog obolijevanja mještana Totovca koji žive u blizini odlagališta otpada, uvjerava čakovečki gradonačalenik Branko Šalamon zabrinute građane.

Mještani Totovca već se duže vrijeme žale na povećani broj oboljenja od malignih bolesti, što povezuju s blizinom odlagališta na koje se dovozi otpad iz velikog dijela Međimurske županije.

– Nakon zbora  mještana zatražio sam od Zavoda za javno zdravstvo odgovor je li to točno. Zavod nema nikakvih pokazatelja koji bi govorili da stanovništvo Totovca obolijeva zbog odloženog smeća – ističe Šalamon. Mještani su predložili da se uvede sustav stalne kontrole kvalitete življenja oko deponija, no provođenje takve analize je, upozorava Šalamon, prilično skupo, a teško je prognozirati krajnjji rezultat.

– Neodgovorne izjave pojedinaca koji olako daju izjave mogu izazvati paniku i strah, pa bi trebalo povesti o tome računa jer to spada u i sferu kaznene odgovornosti – rekao je gradonačelnik koji ne zna iznose li pojedini mještani osobna mišljenja ili govore s ciljem da Grad dodatno poveća naknade za trpljenje i obeštećenje vlasnika zemljišta u krugu od 500 metara, koje zbog deponija gubi na cijeni. Dio mještana ne vjeruje istraživanjima kakvoće zraka jer je, ističu, Gradu u interesu da deponij bude otvoren do završetka sanacije.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije