U ACT-u dvodnevna radionica Grupe solidarne razmjene

Knjižnica i čitaonica Tabula rasa u prostorijama Autonomnog centra ACT u Čakovcu organizira dvodnevnu radionicu Grupe solidarne razmjene. Radionica će se održati 26. i 27. listopada, a prijaviti se možete na email: tabula_rasa@actnow.hr do 24. listopada.

Grupe solidarne razmjene su grupe osviještenih potrošača koji zajednički naručuju proizvode direktno od malih, lokalnih, najčešće ekoloških proizvođača bez posrednika. Najčešće se naručuju zelene košarice sezonskih proizvoda i plaćaju unaprijed kao pretplata na zdravu hranu ali modela ima različitih i svaka grupa sama određuje pravila.

Zajedničko je stvaranje kratkog lanca i međusobnog povjerenja između proizvođača i potrošača, vraćanje osobnog odnosa u ekonomiju i povezivanje lokalne zajednice. Time se stvara znatno zdravije životno okruženje od konvencionalnog, konzumerističkog modela u koji nas društvo gura posljednjih godina, ekološka hrana postaje dostupnija, a malim lokalnim proizvođačima omogućen je opstanak i sigurno tržište.

Prvi dan prikazat će različite primjere i mogućnosti organizacije, a drugi dan zaranjaju u praksu i osnivaju novu lokalnu grupu. Voditeljica radionica je Sunčana Pešak.

Program:

26. listopada 2012. / 16.30 – 19.30 sati
– uvodni dio – što su grupe solidarne razmjene, primjeri različitih grupa iz svijeta (traje oko 1 sat)
– praktične mogućnosti organizacije (traje oko 1 sat)
– predstavljanje primjera iz Hrvatske (traje oko 1 sat)

27. listopada 2012. / 10.00 – 13.00 sati
– pokretanje lokalne grupe – određivanje zajedničke vizije, definiranje načina odlučivanja, interne komunikacije, potreba i mogućnosti (traje približno 3 sata, ali sve ovisi o interesima i potrebama)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije