Članovi Bratovštine sudjelovali na svečanosti u Zrinu

Članovi Bratovštine posjetili su u nedjelju, 9. rujna, danas malo poznato i gotovo nespominjano, a nekad slavno hrvatsko povijesno mjesto Zrin, na Zrinskoj gori, nedaleko od Hrvatske Kostajnice.

O Zrinu bi se moglo puno toga reći, no dovoljno je spomenuti kako je to rodno mjesto hrvatskog velikana Nikole Zrinskog Sigetskog (1508.-1566.). te da su Zrinski, nekada knezovi Šubići – Bribirski, polovicom 15. stoljeća, dobivši posjed Zrin, promijenili ime u knezovi Zrinski.

Turci zauzimaju Zrin 1577. godine, a potpuno ga ruše, spaljuju i razaraju partizani 9. rujna 1943.godine, pobivši pritom polovicu stanovništva (oko 300 ljudi), a ostatak proglasivši narodnim neprijateljima, raselivši ih diljem Hrvatske, ponajviše u Slavoniju, u kuće prognanih Nijemaca.

Nakon oslobođenja Pounja i Banovine, u Oluji, svake se godine 9. rujna u Zrinu okupljaju njegovi preživjeli stanovnici, njihova djeca i unuci, moleći se Bogu i blagujući na temeljima svojih porušenih kuća. Njihova, od komunista oduzeta imovina, nikada im nije vraćena, pa ni u demokratskoj Hrvatskoj, a još uvijek nije poništena ni presuda Kotarskog suda iz 1945. godine kojom se “konfiskuje” imovina svih stanovnika Zrina.

Zrin danas djeluje gotovo sablasno, a prije partizanskog napada to je bilo živopisno mjesto s oko 700 stanovnika, dvije osnovne škole, tri gostionice, poštom, dvije crkve, a u blizini se ponosno uzdizao, 1925. godine obnovljen (1000. obljetnica hrvatskog kraljevstva) stari grad Zrin.

Ovogodišnja svečanost u Zrinu započela je svetom misom koju je predvodio sisački biskup mons. Vlado Košić. Nakon mise nazočnima su se obratili predstavnici različitih udruga, među kojima i Bratovštine Petra Zrinskog – Časni stol Čakovec.

Najavljujući pucanj iz topa, predsjednik Bratovštine naglasio je kako je topovski udar, kao simbol buđenja i ponosa, posvećen pobijenim i prognanim stanovnicima Zrina, ali je istodobno i opomena svima onima koji stravične događaje u Zrinu 1943. godine žele zauvijek prepustiti zaboravu.

Bratovština je dogovorila susret i razgovor s biskupom Košićem u cilju većeg angažmana naše udruge na budućim okupljanjima u Zrinu. Izaslanstvo Bratovštine u Zrinu činili su potpredsjednik Marijan Ramušćak, članovi Viteškog savjeta Nenad Pikl, Josip Zbiljski i dr. sc. Sarajko Baksa, član Bratovštine i poznati operni umjetnik Armando Puklavec te predsjednik mr. sc. Zlatko Bacinger.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije