Međimurci bili na obilježavanju Sigetske bitke

Mađarski grad Szigetvar povodom obljetnice Sigetske bitke i herojske pogibije Nikole Zrinskog i je ove godine organizirao prigodnu svečanost. Naravno, obilježavanje ovog događaja nije prošlo bez sudjelovanja gostiju iz županije Zrinskih.

Vijence u Parku mađarsko-turskog prijateljstva između ostalih, položili su predsjednik Skupštine Međimurske županije Petar Novački i zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović, te predstavnici Zrinske garde Čakovec.

Gradonačelnik Szigetvara Janos Kolovics tom je prilikom naglasio kako je junačka pogibija Nikole Zrinskog Sigetskog čin koji je ostavio duboke tragove u europskoj povijesti, a povezuje hrvatski i mađarski narod. Na tim temeljima treba graditi suradnju između dviju država, a Zrinski mogu biti temelj za razvoj i Međimurja i Szigetvara.

Osim svečanosti kod spomenika Nikoli Zrinskom Sigetskom i Sulejmanu veličanstvenom koji je umro tijekom opsade Szigeta, središtem grada održana je smotra i mimohod povijesnih postrojbi. Zapažen nastup imala je Zrinska Garda Čakovec, čiji su članovi sudjelovali i u rock mjuziklu Zrinski 1566.

Posjet izaslanstva iz Međimurja bilo je prilika da se progovori i o intenziviranju gospodarske suradnje između te mađarske regije i Međimurske županije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije