Ravnatelj Dragutin Kopasić: Dobavljači i dalje pritišću

Bolnica u Čakovcu i dalje se muči s nabavkama lijekova, iako je još prošlog petka objavljeno je da je postignut dogovor između ministra zdravlja Rajka Ostojića i veledrogerija oko isporuke lijekova bolnicama. Ravnatelj Dragutin Kopasić tvrdi da dobavljači lijekova i dalje pritišću te je pitanje koliko će dugo još moći izdržati.

– I ja sam pročitao da je dogovor postignut, no situacija je nepromijenjena. U veledrogerijama i dalje tvrde da definitivnog dogovora nema – kaže ravnatelj. Zahvaljujući uštedama na materijalnim troškovima koje su u prvih šest mjeseci iznosile dva milijuna kuna, većih problema u nabavci lijekova nije bilo, no stižu jesen i zima, kad se nakon ljetne stanke povećava broj operativnih zahvata, a počinje i grijanje bolničkih prostorija.

Bolnica je dužna oko 25 milijuna kuna. Za razliku od nekih drugih bolnica, čakovečka ima i potraživanja koje još nije naplatila, a radi se o 23 do 24 milijuna kuna.

Ravnatelj čakovečke bolnice Dragutin Kopasić

Najveći dio duguje HZZO. Prije godinu dana veledrogerije su čekale i do 900 dana na naplatu lijekova, a sad je taj rok spušten na 500 do najviše 550 dana. Kad bolnica prijeđe tu granicu, veledrogerije uvjetuju da sve daljnje narudžbe plaćaju po dvostrukoj cijeni. Na primjer, ako bolnica naruči lijekove u vrijednosti 40.000 kuna, mora ih platiti 80.000 kuna. Ako je dug veledrogerijama unutar 500 dana, nove lijekove bolnice im plaćaju po normalnim uvjetima, u omjeru 1:1.

– S dvije veledrogerije smo u 1:1, a s onih kojima bismo morali plaćati dvostruku cijenu, preusmjerili smo se prema drugim dobavljačima. No, prijete zateznim kamatama, i ako se one počnu zaračunavati, bit će to slom. Kako to da su veledrogerije lani tolerirale 800 dana, a sad ne mogu 500? – ističe D. Kopasić.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije