KOLUMNA: Čudesno čudesna Hrvatska

U Spa & Sport Resort Sveti Martin nedavno je održana premijera filma “Wonders of Croatia”. Autorica serijala je novinarka i producentica Ashley Colburn. Ona je 2010. godine za svoju reportažu iz Hrvatske “WOW Croatia” nagrađena najprestižnijom nagradom američke televizijske struke Emmyijem.

Serijal je sniman u sedam hrvatskih regija te krajem ovog mjeseca kreće emitiranje na Prvom programu HTV-a u sedam jednosatnih emisija. Za potrebe premijere u Svetom Martinu sadržaj je bio sumiran u film u trajanju od 1 sata i 15 minuta. “Wonders of Croatia” njezin je drugi projekt u Hrvatskoj.

Kako bi ova promocija imala svoj dodatni značaj na njoj su bile mnoge poznate ličnosti. Iz rukometnog svijeta tu su bili legendarni vratar Vlado Šola te rukometni strateg Zdravko Zovko. Bila je pozvana i ekipa Medvešćaka jer je svoj poseban dio u serijalu dobio i hokej na ledu.

Ashley je svoju veselu i simpatičnu narav utkala u dokumentarac. U svakoj od regija gdje je bila nije samo zabilježila što se događalo, već je sudjelovala u događajima radeći poslove ili sudjelujući u igrama. Priča kreće iz Istre, a dvije teme su maslinarstvo i vinarstvo. Ashley je sudjelovala u branju maslina saznavši zašto je istarsko maslinovo ulje jedinstveno, a nakon toga je pomogla u prešanju maslina. Slična je bila priča i s vinom gdje je pomagala u pretakanju vina i opet saznala zašto je vino iz ovih krajeva posebno i drugačije.

I tako kreće priča po priču, događaj po događaj iz raznih dijelova Lijepe naše. U Dalmaciji je sudjelovala u poznatoj utrci magarcima, a njezin se tovar zvao Marko. Otišavši na jug završila je u Konavlima gdje se divila tamošnjim nošnjama i sudjelovala u lokalnom plesu. U Dubrovniku se bacila u more i zaigrala divlju vaterpolsku ligu. Na Rabu se okušala u gađanju velikim samostrelom gdje su joj s puno muke pokušali objasniti kako se puca.

Osim morskih priča ima i kontinentalnih. Navrativši do Zagreba našla se u jednom kulturno – umjetničkom društvu koji ju je pokušao naučiti prigorske plesove. Zgodan je način u kojem između redove pokazuje ljepotu plesa i pjevanja prigorskog kraja dok se Ashley muči uloviti korake. Na kraju ovog dijela pojavljuje se u narodnoj nošnji i pokazuje kako je naučila plesati.

Dio zagrebačke priče jesu i Medvjedi i hokej na ledu. Tu barem nije bilo teško naći sugovornika koji dobro govori engleski (za razliku od nekih drugih krajeva i dijelova serijala). Osim osobnog pogleda igrača na ledeno ludilo otpraćen je i susret s Red Bullom u kojem su slavili Zagrepčani. Za američke TV gledatelje ovo vjerojatno neće biti ništa posebno jer je kod njih hokej daleko ispred našeg, ali zgodno je povući paralelu da smo eto u nečemu ipak i slični unatoč velikoj udaljenosti i različitim mentalitetima.

U utvrdi na Papuku Ashley je postala princezom. Bio je zgodan moment kad je ustvrdila da voli legende i da bi ju baš voljela čuti, a odgovor je bio – nećeš ju čuti, već vidjeti! U prikazu su sudjelovali vitezovi i Ashley obučena kao princeza. Legenda govori da su u borbi princezi Ružici ubijeni otac i braća. Kako princeza nije mogla vladati sama odlučila je organizirati turnir vitezova. Odazvali su se brojni vitezovi, a među njima i Crni vitez (naravno) koji je na kraju pobijedio.

Kad je skinuo oklop princeza je vidjela da je tuđin i neprijatelj. Kako se nije htjela udati za njega skočila je s dvorca u provaliju i ubila se, “a ruže i dalje cvijetaju i čuvaju njezin narod u svim bojama njezine ljubavi crvene ruže, dobrote bijele ruže, nježnosti ružičaste ruže, hrabrosti ljubičaste ruže i bojama prošlosti žute ruže jer tajna je zauvijek ostala u ljekovitosti ružinih latica.”

I tako pričom po priču Ashley na dopadljiv, veseo i dinamičan način upoznaje gledatelje s čudima Hrvatske. Domaćim gledateljima bit će zanimljivo za pogledati opet neke nove priče iz Hrvatske, upoznati nove kutke Lijepe naše u ovom serijalu.

Iako se naravno u ovakvim serijalima sve idealizira, ipak se postavlja pitanje kako to da imamo takvo bogatstvo raznolikosti u jednoj zemlji, toliko vrijednih ljudi kojima naporan i uporan rad nije nepoznanica, a s našom zemljom klizimo sve dublje i dublje, živimo sve teže i teže, imamo sve manje i manje novaca te sve veće i veće cijene, a sudeći po kreditnom rankingu moglo si se čak dogoditi da Hrvatsku bace u “smeće”? Možda je Ashley trebala u priču staviti i naše političare da vidi koliko su “čudesni”?

Prva epizoda od sedam serijala Čudesna Hrvatska emitirat će se na HRT-u 1 u utorak u 18:33 sati.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije