
Biserku Friščić sreli smo na, već tradicionalnim, Danima šibe i ribe u Kotoribi
Članica je Društva žena Kotoriba te su se na njihovom stolu, osim pečenog šarana, našli i razni prilozi. Jedan od njih je i Biserkina salata s ječmenom kašom.
Biserka se kuhanjem bavi od malih nogu, već tada je imala volju za kuhanjem. Započela je srednjoškolsko obrazovanje za kuharicu, ali kako su to bile godine mladosti – ludosti, završila je samo dva razreda.
Nakon srednje škole bavila se obućarstvom, radila je u Centru za pomoć u kući, a kasnije je završila tečaj za njegovateljicu.
Biserka sada odmara, ali volja za kuhanjem je i dalje prisutna. Najviše kuha za sebe i sina koji je vlasnik valionice tako da je meso domaće. Od domaćeg mesa prisutna je piletina, puretina, pačje meso, a nešto u manjoj količini i svinjetina.
U kuhinji voli eksperimentirati i isprobavati nove stvari, ali ponekad se treba držati sigurnih recepta. Česta su i druženja s prijateljima gdje voli pripremati razna jela.
Biserkina salata je prilog koji su posjetitelji rado probali, što se i vidjelo iz zdjele koja se brzo praznila, a ona je odlučila s nama podijeliti recept.
MIRISI DOMA
Salata
SASTOJCI:
– kilogram ječmene kaše
– tri šarene paprike (crvena, žuta i zelena)
– četiri luka
– sol
– crno ulje
– ocat
PRIPREMA:
Ječmena kaša kuha se u vodi, a potrebno je staviti više vode kako bi ječam upio vodu. Kad je kaša kuhana, potrebno ju je ocijediti. Za vrijeme kuhanja možete obaviti pripremu i narezati papriku i luk. Na kilogram ječmene kaše potrebne su tri paprike. Biserka preferira šarene; crvenu, žutu i zelenu. U salatu idu još četiri nasjeckane glavice luka.
Salata se začini „od oka”, Biserka je koristila sol, crno ulje i ocat. Za najbolji rezultat, salata treba odstajati tijekom noć u hladnjaku i spremna je za idući dan. Može se servirati kao prilog, a Biserka ju je koristila kao prilog pečenom šaranu.
*Preuzeto iz lista Međimurje br. 3662





