Štefanec do daljnjega ostaje u Općini Mala Subotica

U radnim materijalima za posljednju sjednicu Općinskog vijeća Male Subotice uz ostale točke dnevnog reda, našao se i prijedlog odluke o referendumu na kojem bi se mještani Štefanca izjašnjavali o izdvajanju tog naselja iz sastava općine Mala Subotica i pripajanju gradu Čakovcu, javlja portal eCakovec.com.

Inicijativa za to, podsjetimo, postoji još od 2007. godine, a ponovno je aktualizirana formiranjem novog sastava Vijeća mjesnog odbora Štefanec. No, o spomenutom prijedlogu na kraju se nije raspravljalo niti glasovalo. Naime, dok su materijali već bili poslani vijećnicima u Općinu je stigao dopis Ministarstva uprave u kojem se između ostalog navodi da Općinsko vijeće ne može donijeti odluku o raspisivanju referenduma već je to u nadležnosti hrvatske Vlade.

– Općina se u prethodnom razdoblju konzultirala s Uredom državne uprave i Udrugom gradova i općina kao i ministarstvom. Postoje različita tumačenja, zakoni su nedorečeni, odnosno kontradiktorni, posebice Zakon o jedinicama lokalne samouprave i Zakon o referendumu. Međutim, ipak je mjerodavno mišljenje ministarstva, pojasnio je pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Franjo Janković.

Referenduma, odnosno službeno, pribavljanja mišljenja mještana tako neće biti do daljnjega. Načelnik Vladimir Domjanić rekao je kako Vijeću mjesnog odbora Štefanec sad preostaje da kontaktira s Ministarstvom uprave o daljnjim potezima. Ono im možda prizna i anketu iz 2007. godine kad je 78.6 posto mještana izrazilo želju za pripajanjem gradu Čakovcu. Smatraju da Općina Mala Subotica premalo ulaže u njihovo naselje.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije