
Pogrešno ste pekli pizzu! Stručni savjeti kako do savršene pizze u običnoj kućnoj pećnici
Zaljubljenik u kuhanje Stanislaw Nowak javio nam se sa zanimljivim iskustvom i željom da podijeli svoja najnovija saznanja o pripremi pizze kod kuće. „U posljednje vrijeme uhvatila me faza u kojoj sam strašno zavolio kuhati. Posebno sam se posvetio izradi vlastitog tijesta za pizzu, a kroz praksu i istraživanje otkrio sam koliko znanosti stoji iza savršene pizze“, otkriva nam Nowak.

Pizza, jedno od najomiljenijih jela na svijetu, može se pripremiti i u vlastitoj kuhinji, no trik je u detaljima – osobito kada je riječ o položaju pizze u pećnici, temperaturi i izboru sastojaka. Upravo te detalje istražio je naš sugovornik, kombinirajući preporuke stručnjaka i vlastito iskustvo.
Gdje u pećnici peći pizzu?
Najveća greška koju mnogi rade je pečenje pizze na gornjoj polici. Stručnjaci tvrde da takav položaj dovodi do neujednačeno pečenog tijesta i prepečenih sastojaka. Najbolja opcija je srednja rešetka pećnice, jer omogućuje ravnomjerno pečenje – s donje i gornje strane.
Donja polica može dati hrskavu koru, ali traži pažnju – pizza može lako zagorjeti ako ostane unutra predugo, čak i 30 sekundi više nego što treba. S druge strane, gornja polica je najgora opcija jer nadjev izgori, a tijesto ostaje sirovo.

Idealna temperatura i postavke pećnice
Kod pečenja pizze iznimno je važno postići visoku temperaturu. U običnoj kuhinjskoj pećnici preporuča se temperatura između 240 i 250 °C. Ako pećnica ne ide do tih vrijednosti, postavite je na maksimum.
„Idealno je uključiti donji grijač i ventilator, jer tako toplina ravnomjerno kruži i peče pizzu onako kako treba – tijesto bude hrskavo, a nadjev sočan“, savjetuje Nowak.
Vrijeme pečenja također varira: tanka kora traži 7 do 9 minuta, dok deblja zahtijeva i do 12 minuta.
Kako napraviti dobro tijesto?
Jedan od ključnih elemenata dobre pizze je – naravno – tijesto. Stanislaw preporuča korištenje brašna tipa 00, koje je fino mljeveno i daje glatku, elastičnu teksturu. Nakon što se tijesto zamijesi, idealno bi bilo da odmara 24 sata, iako će i sat vremena biti dovoljno da se volumen udvostruči.
„I zapamtite – ako volite pizzu, nemojte je peći na gornjoj polici pećnice“, poručuje na kraju Stanislaw sa smiješkom.



