MURSKO SREDIŠĆE

SITNICE Postavljen kamen temeljac za Romski multikulturni centar – gradonačelnik Srpak u temelje uzidao vremensku kapsulu

U Sitnicama je postavljen kamen temeljac za novi multikulturni centar - povijesni je to dan za Sitnice

Danas je u Sitnicama, romskom naselju nedaleko Murskog Središća, obilježen jedan zaista poseban trenutak. Postavljen je kamen temeljac prve faze Romskog multikulturnog centra.

U projektu vrijednom preko milijun eura, za prvu fazu gradnje osigurano je više od 566.000 EUR i to iz proračuna Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske te Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”. Glavni izvođač radova je ČAKI graditeljstvo j.d.o.o. iz Brezja.

Povijesni dan za Sitnice

“Ovo je povijesni dan za mještane naselja Sitnice – po prvi puta dobivaju društvene prostore, prostor za edukativne radionice, održavanje dječjih predstava, potrebe Mjesnog odbora,…”, rekao je gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak te nadodao:

“Sjetite se kako su Sitnice prije izgledale. Zajedničkim smo radom podigli kvalitetu života, asfaltirali ceste, uklonili smeće, prestalo se s lošim navikama. Iako ste Romi, vi ste i Međimurci i Hrvati. Živite u Republici Hrvatskoj, to je vaša domovina. Volite svoju domovinu uzornim životom. Uz prava dolaze i obaveze”. Prije bacanja prve lopate betona u temelje, gradonačelnik Srpak je u njih stavio svojevrsnu vremensku kapsulu s kronikom i događajima današnjice za “buduće stanovnike Sitnica i Murskog Središća, da vide kako smo mi živjeli”, kako je rekao. 

Za razvoj romske zajednice

Uz gradonačelnika Srpaka, na polaganju kamena temeljca bili su prisutni i voditelj Službe za prava nacionalnih manjina u Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Aleksa Đokić, predsjednik Gradskog vijeća Murskog Središća Miljenko Cmrečak, predsjednik Mjesnog odbora Sitnice Milorad Mihanović te saborski zastupnik Veljko Kajtazi koji je napomenuo kako je diljem Hrvatske do sada izgrađeno preko 10 sličnih centara koji su uvelike utjecali na razvoj romske zajednice te se nada da će tako biti u Sitnicama.

Predstavnici Saveza Roma “KALI SARA” ispričali su svoj nedolazak.

Posebno je obradovao mali program na hrvatskom i romskom jeziku koji su pripremili učenici osnovne škole Mursko Središće, a Aleksandar Kovačić, dobro poznat međimurskoj javnosti po svojim slikama i talentu, izveo je na violini romsku himnu Đelem, đelem.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije