ČAKOVEČKI PROFESOR

IZ PERA KRUNOSLAVA MIKULANA Dva romana u godinu dana

Čakovečki profesor engleskog jezika Krunoslav Mikulan, koji predaje na čakovečkom Učiteljskom fakultetu, u slobodno vrijeme intenzivno piše

Može se pohvaliti s čak dva objavljena romana samo ove godine, a ukupno ih ima sedam. Poznat je među ostalim kao tvorac popularnog dječjeg lika, tajnog agenta Princa koji se našao u novim avanturama objedinjenima u knjizi „Pekinezer Princ – tajni agent AA7”.

Nastavak je to popularnog dječjeg romana „Pekinezer Princ u službi Njezina Veličanstva”. Agent AA7 je mali pas, po rasi pekinezer, po nacionalnosti mješanac Engleza i Hrvata. Mikulan je u središte svojih priča stavio psa pekinezera inspiriran svojim ljubimcem, pekinezerom Princom.


– On je naš kućni ljubimac kojeg sam stavio u svoju prvu knjigu za djecu „Zmaj ispod staroga grada”, onako radi fore i on zapravo preplaši klince, laje na njih. Moja supruga je bila oduševljena time i rekla mi je da napišem knjigu o njemu. Pomislio sam da nema šanse, ali buba mi je tada bila bačena u uho. Malo po malo rodila se prva knjiga o njemu, „Pekinezer Princ u službi Njezina Veličanstva”, otkriva autor.

Ta je knjiga osvojila nagradu Ptičica, odnosno nagradu čitateljskog žirija državne nagrade Grigor Vitez u kategoriji najbolja prozna, pjesnička ili dramska knjiga, a bio je to njegov treći roman za djecu. Treba spomenuti da su sva tri osvojila nekoliko državnih pa i međunarodna priznanja. Stil koji Mikulan njeguje odredio je vodeći se jednostavnom idejom.


– Pišem onako kako sam nekada htio da knjige izgledaju, ono što sam htio čitati kao dijete, objašnjava Mikulan. Iako poznat kao dječji autor, Mikulan piše i za ostalu publiku, pa je nedavno objavio roman „Šangri – la” u kojem opisuje izmišljeno međimursko mjesto i njegove neobične stanovnike.


– Postoje tu neki stanovnici koji razbiju tu kolotečinu koje upoznajemo kroz poglavlja. Radnja se fokusira na Helenu, kći načelnika općine. U početku je ona, recimo to tako, praznoglava plavuša, jako je lijena, a sve što treba sređuje tata. No dogodi se niz nesretnih događaja, a ona uvjerena da je kriva za to pa počne propitkivati svoj život… Dodaje da je to djelo ipak za odraslu publiku jer u njemu ima svakakvih scena i tema. Novi roman „Šangri -la” bit će promoviran u čakovečkoj Knjižnici Nikola Zrinski u sklopu manifestacije Mjesec hrvatske knjige 5. studenoga.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3625

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije