muzej croata insulanus

FOTO Muzej Grada Preloga domaćin izložbe Hrvatskog društva karikaturista

U Muzeju Croata insulanus Grada Preloga, u petak, 10. listopada, otvorena je Godišnja izložba karikatura Hrvatskog društva karikaturista

 Izložba ostaje otvorena do 31. listopada. Kustosica i ravnateljica Muzeja Grada Preloga, Iva Kožnjak predstavila je značaj karikature. Karikatura iskazuje namjerno pretjeran prikaz karakterističnih svojstava osoba, pojava, događaja, stvari, često kao sredstva društvene, političke ili moralne kritike. Rijetka je u slikarstvu i kiparstvu, njezino je područje crtež i grafika.

U svojim počecima karikatura je bila oblik zabave za umjetnike i elitu, da bi razvojem tiska tijekom 19. stoljeća postala dostupna širokim slojevima društva. Za razvoj karikature bilo je osobito važno osnivanje humorističkih časopisa. Izložbu u Muzeju Grada Preloga otvorio je Nik Titanik, a glazbom je večer uveličala Eva Petković. Mnogi posjetitelji odvažili su se sjesti pred karikaturiste kako bi izradili njihovu portretnu karikaturu, što je uvelike utjecalo na odličnu atmosferu u muzeju.

Hrvatsko društvo karikaturista osnovano je 1985. godine. Od samog početka djelovanja, članovi društva sudjeluju u radu međunarodnog udruženja karikaturista FECO (Federation of Cartoonists Organisations), a suosnivači tog međunarodnog udruženja bili su i hrvatski karikaturisti. Članovi društva zajednički šalju radove na festivale karikatura diljem svijeta, do sada su osvojili više od 600 nagrada. Hrvatsko društvo karikaturista od 1995. godine organizira Međunarodnu izložbu karikatura.

Ta izložba je u posljednjih 30-ak godina ušla u rang najcjenjenijih i najdugovječnijih svjetskih festivala, na kojoj sudjeluje više tisuća autora iz svih dijelova svijeta. Društvo svake godine organizira i Godišnju izložbu karikatura, na kojoj članovi imaju priliku predstaviti najvažnije radove koje su nacrtali tijekom tekuće godine. Osim te dvije izložbe, tijekom godine se organiziraju izložbena gostovanja u gradovima i mjestima izvan Zagreba, a Društvo je aktivno i na međunarodnom planu, organizirajući gostovanja i predstavljajući naše Društvo, hrvatsku karikaturu, kulturu i domovinu u mnogobrojnim stranim državama. Na izložbi u Muzeju Grada Prelogu sudjeluje više od 20 članova društva.

No zašto je u Prelogu karikatura toliko važna? Upravo u Prelogu rođen je znameniti karikaturist svjetskog glasa, Ivan Haramija Hans. U Prelogu je završio pučku školu, dok je gimnaziju završio u Čakovcu. Diplomirao na Pedagoškoj akademiji u Čakovcu, a radio je kao učitelj u Prelogu i Donjoj Dubravi. Prve karikature objavljene su mu 1967. godine, nakon toga surađuje s velikom brojem novina u zemlji i inozemstvu. Objavio je više od 12 000 karikatura. Jedan je od utemeljitelja Hrvatskog društva karikaturista. Za svoj rad primio je brojne nagrade i priznanja. Muzeju Grada Preloga obitelj Haramija donirala je Zbirku karikatura Ivana Haramije Hansa u prosincu 2017. godine. Svojim djelovanjem Hans je pozitivno i poticajno djelovao na razvoj karikature u Hrvatskoj, a zacijelo je i najtrofejniji autor u povijesti hrvatske karikature.

Ivana Hans Haramija bio je zaslužan i za izlaženje humorističnog-satiričnog lista Pikač, koji u Prelogu izlazi od 1939. godine, premda nije tiskan redovito već su između brojeva bile duge pauze. Tijekom desetljeća izlaženja Pikač je bio ili zabranjivan ili nije izlazio jer ga nije imao tko izraditi i tiskati. Ivan Haramija Hans uređivao je list godine 1967. i 1968. Kao urednik nakon 1990. Godine list nakratko potpisuje i Pavao Ružman. Dosad su izašla ukupno 24 broja, a posljednjih 16 uređuje Ivica Beti. U posljednjih desetak godina u Pikaču su se našli tekstovi, vicevi i karikature pedesetak autora iz cijele Hrvatske, ali i karikaturista iz Rusije, Poljske, Italije, Austrije, Sjeverne Makedonije, Češke, Kine, Irana… Pikač se dijeli građanima besplatno, prigodno 1. aprila.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije