LIJEPE VIJESTI

POTPISAN UGOVOR Uredit će se parkiralište i okoliš kompleksa Staroga grada u Čakovcu

Danas je u multimedijskoj dvorani Riznice Međimurja potpisan ugovor o početku radova na uređenju parkirališta i okoliša našeg najznačajnijeg kulturno-povijesnog spomenika, Staroga grada u Čakovcu

Ugovor su potpisali župan Međimurske županije Matija Posavec i direktor tvrtke izvođača, Gradaxa, Dražen Igrec. Potpisivanju ugovora nazočili su i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije Darko Radanović te pročelnica Upravnog odjela za proračun i javnu nabavu Međimurske županije Anita Strniščak.

Projekt, ukupne vrijednosti 184.420 eura, dio je ukupnog plana revitalizacije našeg najvećeg kulturno-povijesnog kompleksa Starog grada Čakovec, a obuhvaća uređenje parkirališta s 38 parkirnih mjesta, od kojih će četiri biti namijenjena osobama s invalidnošću, te dva mjesta s punionicama za električna vozila, a radovi će uključivati i hortikulturno uređenje te uređenje parkirališnog prostora, šetnice uz Stari grad i hortikulture ovoga prostora.

Župan Međimurske županije Matija Posavec izrazio je zadovoljstvo početkom radova te istaknuo važnost kontinuiteta koji Županija održava kada je riječ o ulaganjima u kulturnu baštinu i njezinu promociju: „Ovaj projekt je rezultat naših dosadašnjih napora i ulaganja u najvrjedniji kulturno-povijesni spomenik Međimurja, naš prekrasni Stari grad Zrinskih, koji čuva našu povijest i našu tradiciju, te bilježi sjajne rezultate u turističkoj promocije naše baštine“, istaknuo je župan dodavši da je riječ o blagu o kojem treba skrbiti te ga stalnim ulaganjima kako bismo ga u što boljem svjetlu ostavili generacijama koje dolaze: „Nakon velikih projekata revitalizacije ovoga prostora te statičke sanacije, u ovom ciklusu ostalo nam je još uređenje okoliša, odnosno šetnice uz zgradu Muzeja Međimurja. Projekt, vrijedan 184.420 eura, zajednički će financirati Međimurska županija sa 77.390 eura iz proračuna, zatim Grad Čakovec sa 38.021 eura, te Fond za turistički razvoj Ministarstva turizma sa 69.000 eura. Poboljšat ćemo infrastrukturu ovoga područja, uredit ćemo parkiralište, ali i pješačke površine, te hortikulturnim zahvatom dodatno uljepšati okoliš“, rekao je župan, pohvalivši ravnateljicu i djelatnike Muzeja Međimurja Čakovec, kao i županijske stručne službe na predanosti projektnim aktivnostima. Župan je dodao da su u tijeku priprema za 28. studeni i Dan međimurske popevke te će se dio programa odvijati upravo u prostorima Riznice Međimurja.

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini naglasila je kako se Čakovec ponosi svojom bogatim kulturnim naslijeđem, a ovo ulaganje donosi dodatnu vrijednost našim građanima i posjetiteljima.” kazala je “Ovo je samo jedan od projekata koji s Međimruskom županijom provodimo na području Čakovca i odraz je dobre suradnje i sinergije i s Muzejom. U interesu nam je da Stari grad pokažemo u svjetlu koje zaslužuje te i ovim projektom pokažemo što Grad i cijelo Međimurje jest – uređenja sredina koja drži do svojih vrijednosti“, naglasila je gradonačelnica.

„Raduje nas što smo stigli i do trenutka u kojem započinje i uređenje parkirališta i prostora oko Staroga grada,osobito u svjetlu činjenica da nam se približava uistinu velika obljetnica – 700 godina ovoga vrijednoga zdanja, o kojem prvi pisani spomen seže u 1333.godinu,“ rekla je ravnateljica Muzeja, Maša Hrustek Sobočan, te istaknula da nikada ranije nije bilo takve sinergije Muzeja, Županije i Grada te da su zahvaljujući tome realizirani tako veliki projekti.

Direktor tvrtke Gradax, Dražen Igrec dodao je da mu je velika čast potpisati ovaj ugovor jer je riječ o prostoru koji je ponos Međimurja. „Kao podizvođači smo već sudjelovali u projektima vezanima uz ovo vrijedno zdanje, te radili na rekonstrukciji fortifikacije. Sada ćemo urediti kolničku i parkirališnu infrastrukturu, uz rješavanje oborinske odvodnje, te postavljanje punionice za električna vozila. Radove ćemo započeti za 10-ak dana i trebali bismo ih završiti za otprilike dva mjeseca“, rekao je Igrec.

Nositelj projekta je Međimurska županija, dok su partneri Grad Čakovec i Muzej Međimurja Čakovec.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije