Pored uzgoja samih borovnica obitelj Lisjak proizvodi i pekmez, liker, gin te čokoladu s borovnicama
“Ekološki uzgoj bobičastog voća i dodana vrijednost proizvodnji”
naziv je demonstracijske aktivnosti koju je savjetnica
Ministarstva poljoprivrede Natalija
Peter-Hunjadi održala na imanju obitelji
Lisjak u Šenkovcu.
Domaćini, Jasminka i Leo
Lisjak, upoznali su polaznike radionice, i same vlasnike
obiteljskih-poljoprivrednih gospodarstava, s počecima svoga
bavljenja uzgojem i preradom borovnica.
– Prvih tisuću grmova posadili smo 2011. godine da bi 2015.
posadili još 2.000 grmova američkih borovnica te pokrenuli
postupak certificiranja za ekološki uzgoj. Nakon prijelaznog
razdoblja od tri godine 2018. dobili smo eko certifikat, rekla je
Jasminka Lisjak te dodala da su nedavno kupili i zemljište za
proširenje, no još uvijek razmišljaju o tome hoće li i kad
krenuti u samu realizaciju.
– Bavimo se ekološkim uzgojem borovnica što znači da ne koristimo
nikakve herbicide ni pesticide. Primjerice, i korov odstranjujemo
mehanički, a ukoliko i primjenjujemo proizvode protiv nametnika,
takva sredstva moraju biti ekološki certificirana, nastavila je
Jasminka te dodala da zbog kišovitog vremena berbu očekuju oko
20. lipnja, tjedan dana kasnije nego proteklih godina.
– Nema toliko sunca pa moramo pričekati da se borovnice još
dozrele, da budu slađe. A sad, kakav će biti urod, vidjet ćemo.
Svake se godine borimo s nekim nedaćama, od mušica koje napadaju
voće, do raznih bolesti koje napadaju grmove kad je vlažno
vrijeme, pripomenula je.
Pored samih borovnica obitelj Lisjak bavi se i preradom te nude
ekološki certificirane pekmeze od borovnica, ekološki sirup od
lavande s borovnicama, slatko-ljuti umak od borovnica, liker i
gin od borovnica, a od nedavno i čokoladu te čokoladne slastice s
borovnicama.
– Obitelj Lisjak iz Šenkovca odličan je primjer kako realizirati
ekološki uzgoj bobičastog voća i pritom ostvariti dodanu
vrijednost, naglasila je viša stručna savjetnica Peter-Hunjadi te
dodala da im savjetnici Ministarstva poljoprivrede uvijek stoje
na raspolaganju sa svojim savjetima i u dodatnim administrativnim
zahtjevima i zakonskoj regulativi.
-Stoga je i ova radionica namijenjena poljoprivrednim
proizvođačima koji se bave ili se žele baviti ekološkom
proizvodnjom da se osvijeste koje im mogućnosti stoje na
raspolaganju, kako ostvariti izravna plaćanja kroz ekološki uzgoj
te kako ostvariti veću vrijednost za svoje gospodarstvo. Naime,
dodana vrijednost ostvaruje se kroz različite oblike dopunske
djelatnosti na poljoprivrednom gospodarstvu, od prerade primarnog
proizvoda pa do turizma. U ekološkoj proizvodnji, gdje možda i
nema toliko prve klase proizvoda, nastoji se iskoristiti svaki
kilogram našeg primarnog proizvoda pravljenjem sokova, likera,
džemova i sličnih proizvoda, naglasila je Natalija Peter-Hunjadi,
dipl. ing. agr., viša stručna savjetnica za ekološku
poljoprivredu.