ČAKOVEC

ZLATNE GODINE Životni vijek je duži, no je li kvaliteta života bolja?

Jučer, 2. listopada u Domu za starije i nemoćne osobe u Čakovcu Obiteljski centar održao je zanimljivu interaktivnu radionicu sa stanarima Doma o kvaliteti života starijih osoba

U utorak, 1. listopada u Međimurju je obilježen Međunarodni dan starijih osoba. Raznim radionicama, predstavama i događanjima skrenula se pozornost na probleme i život starijih osoba u našem društvu.

Zanimljiv razgovor

Jučer, 2. listopada u Domu za starije i nemoćne osobe u Čakovcu Obiteljski centar održao je zanimljivu interaktivnu radionicu sa stanarima Doma o kvaliteti života starijih osoba.

Kristina Zorčec, socijalna radnica, te Dijana Bačani, psihologinja iz Obiteljskog centra – Područna služba međimurska posjetile su stanare doma te su na zanimljiv način, preko pitanja i primjera, razgovarale s njima o životu u poznim godinama, kada bolest i samoća kod mnogih pokucaju na vrata.

Najvažnije zdravlje

Iz njihovog smo razgovora čuli kako je mnogima trenutno najvažnije zdravlje te da ono većinom utječe na kvalitetu života. Financije, mir, zadovoljstvo proživljenim životom, obitelj, prijatelji, hobiji… došli su na red poslije zdravlja. Zanimljivo je bilo čuti kako bi svi do jednog prisutnih stanara voljeli imati više mirovine jer briga o financijama, dugovi i nemogućnost priuštiti si kavu s prijateljima utječe na smanjenje kvalitete života.

Ne opterećuju se godinama

Vesna Mihić, voditeljica iz Doma za starije i nemoćne, napomenula je pak kako se u Domu pazi da se svi na neki način uključe u redovite tjelesne aktivnosti kako bi se povećalo zdravlje i pokretljivost stanara. Na to je stanarka Doma, Ana Dunjko rekla kako je tjelesna aktivnost za nju najvažnija. “Ja volim plesati, pjevati, vježbati, šetati. Godine me ne sprečavaju, ne opterećujem se njima, iako imam 89 godina. Nema toga što ja ne bih mogla raditi”, navela je gospođa Ana, a s njom su se složili brojni stanari.

Živjelo se jednostavnije i siromašnije, ali ljepše

No je li danas kvaliteta života starijih osoba bolja nego prije 50 godina? Mišljenja stanara bila su podijeljena. Jedni su digli crveni karton, a drugi zeleni. Većinom su svi bili složni kako se nekada jednostavnije i bolje živjelo. Hrana je bila siromašnija, ali je bila zdravija. Puno se radilo i kretalo, a vremena za svađe i prepirke nisu imali. Koliko dobra su nam tehnologija i napredak donijeli, toliko su nas i izolirali, osamili i udaljili od naših bližnjih. No poboljšanje kvalitete života ipak ovisi o nama samima, posebno što se socijalnog i psihičkog aspekta življenja tiče. Budimo zadovoljni životom!

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije