KORISNO

NISTE SAMI Kako se nositi s depresivnim raspoloženjem: Savjeti za borbu protiv bezvoljnosti

Svi se ponekad osjećamo bezvoljno, tužno ili depresivno, osobito kada nas pritisne tmurno i kišno vrijeme

Promjene u vremenskim prilikama mogu značajno utjecati na naše raspoloženje, a mnogi ljudi osjećaju pad energije tijekom jesenskih i zimskih dana. Ako se osjećate stalno neraspoloženo, evo nekoliko korisnih savjeta kako se možete nositi s tim osjećajem i poboljšati svoje raspoloženje.

Zašto dolazi do bezvoljnosti?

Jedan od glavnih razloga bezvoljnosti i osjećaja tuge tijekom tmurnih dana je manjak sunčeve svjetlosti. Sunčeva svjetlost potiče proizvodnju serotonina, hormona sreće, dok nedostatak svjetla može dovesti do pada ovog hormona, što rezultira depresivnim raspoloženjem. Ova pojava poznata je kao sezonski afektivni poremećaj (SAD) koji se često javlja u jesen i zimu.

Osim vremena, bezvoljnost može biti posljedica stresa, preopterećenosti ili dugotrajnog emocionalnog pritiska. Ako vam se čini da negativne emocije traju dulje nego što je uobičajeno, važno je poduzeti korake kako biste se osjećali bolje.

Korisni savjeti za poboljšanje raspoloženja:

1. Izađite na svjetlost: Iako sunčeve svjetlosti nema uvijek dovoljno, pokušajte što više boraviti vani tijekom dana, čak i kad je oblačno. Kratka šetnja na svježem zraku može vam pomoći da se razbudite i osjećate bolje.

2. Bavite se tjelesnom aktivnošću: Fizička aktivnost dokazano podiže razinu endorfina, hormona koji poboljšava raspoloženje. Čak i lagana šetnja ili vježbanje kod kuće mogu imati pozitivan učinak na vaše raspoloženje.

3. Uredite svoj prostor: Okružite se toplim bojama, ugodnim teksturama i mirisima koji vam podižu raspoloženje. Svjetlost svijeća, opuštajuća glazba ili omiljeni dekori mogu pomoći stvoriti ugodniju atmosferu kod kuće.

4. Jedite hranu bogatu hranjivim tvarima: Određena hrana poput ribe bogate omega-3 masnim kiselinama, orašastih plodova i voća može pozitivno utjecati na mozak i popraviti raspoloženje. Pokušajte unositi namirnice koje su poznate po tome da podižu energiju.

5. Održavajte društvene kontakte: Kada smo bezvoljni, lako je povući se i izolirati. Međutim, kontakt s prijateljima i obitelji može biti ključan za poboljšanje raspoloženja. Razgovor s nekim tko vas podržava može vam pomoći da se osjećate bolje.

6. Prakticirajte zahvalnost: Vođenje dnevnika zahvalnosti, gdje bilježite nekoliko stvari na kojima ste zahvalni svakog dana, može vam pomoći da promijenite perspektivu i usredotočite se na pozitivne aspekte života.

Kada potražiti pomoć?

Ako primijetite da se osjećate tužno ili bezvoljno duže vrijeme i da vam ovi savjeti ne pomažu, možda je vrijeme da se obratite stručnjaku.

Ponekad je razgovor s terapeutom ili savjetnikom najbolji način za pronalaženje izlaza iz emocionalne krize. Važno je shvatiti da niste sami i da je traženje pomoći znak snage, a ne slabosti.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije