VAŽAN DATUM

POVIJESNI DAN Obilježena obljetnica oslobođenja karaule u Goričanu

Prije 33 godine, u samu zoru rata, u Međimurju su se odigrali događaji koji su imali snažan utjecaj na razvoj situacije na našem području

Nakon što je 17. rujna 1991. godine, nakon pregovora, kasarna u Čakovcu mirno predana u ruke hrvatskih snaga, istoga dana predana je i karaula u Kotoribi. Samo dan kasnije, 18. rujna, hrvatske snage ušle su i u karaulu u Goričanu, dok je JNA još 15. rujna napustila karaulu u Donjoj Dubravi koju su eksplozivom i srušili. Međimurje je tako postalo prvo oslobođeno područje Hrvatske u Domovinskom ratu.

Skupština Međimurske županije stoga je 17. rujna proglasila Danom oslobođenja Međimurja i Danom međimurskih branitelja. Nakon nedavne, svečane akademije u Čakovcu, obljetnica predaje karaule obilježena je danas i u Goričanu, uz odavanje počasti svim poginulim i nestalim braniteljima.

Zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec podsjetio je na važnost povijesnog trenutka koji se tada odigrao i kojim je bila zagarantirana sigurnost žitelja Međimurja: „Obilježavanjem obljetnica poput ove, njegujemo sjećanje na ljude koji su najviše zadužili naše Međimurje i cijelu domovinu. Odajući počast i pružajući podršku obiteljima poginulih hrvatskih branitelja, dajemo primjer novim generacijama kako se na dostojanstven način, djelom i riječju, čuvaju vrijedna povijesna nasljeđa“, istaknuo je zamjenik Grivec.

Svečanom skupu prisustvovali su načelnik Općine Goričan Emanuel Sinković, predsjednik kriznog stožera Općine Čakovec Antun Jurinec, tadašnji načelnik policije Marijan Balaban, saborski zastupnik gradonačelnik grada Preloga Ljubomir Kolarek. Prilikom njihovog obraćanja posebno je istaknut značaj ovog događaja kao putokaz kako se zajedništvom može pobijediti vojno nadmoćnijeg neprijatelja, jednako kao i značajan doprinos kojeg su dali mještani Goričana u procesu oslobođenja Međimurja i karaule od vojske JNA.

Na samome kraju svečanosti prigodnu molitvu predvodio je župnik župe Goričan Josip Drvoderić.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije