ŽIVOT UZ RIJEKU

MARCEL MAJSAN Rođeni Vratišinčanin iz Zagreba preselio u prirodu i to na rijeku

O Majsanovom je poslovnom uspjehu List Međimurje svojevremeno već pisao. Marcel je međutim po prirodi i i avanturist pa je u svojem životu napravio radikalnu promjenu.

Iz Zagreba je preselio u prirodu – na rijeku Mrežnicu. O sebi i svojoj obitelji, rado je progovorio za naš tjednik.

– Oduvijek sam volio Mrežnicu i često bih je posjećivao sa sinom. Sjećam se da mi je prije 10 godina jedan od ciljeva bio da imam 100 eura mjesečno viška koje bih mogao potrošiti na robinzonske posjete Mrežnici sa sinom. Danas zvuči smiješno, ali vjerujem da u životu uvijek dobiješ ono što želiš, pod uvjetom da usmjeriš dovoljno energije u to. Selidba se dogodila slučajno.

Prije četiri godine odlučio sam kupiti stan u Zagrebu, no s tadašnjom djevojkom, danas suprugom Tinom, nisam mogao pronaći ništa što bi nam odgovaralo. Proširili smo potragu i naišli na oglas za kuću koja se nalazi prvi red do Mrežnice, po manjoj cijeni nego što je tada bio prosječan stan u Zagrebu. Nismo previše razmišljali, mjesto nam je odmah sjelo, pa sam prvo skočili, a onda rekli hop. I nismo požalili, čak ni kada smo uvidjeli neke mane. Nije bilo pristupne ceste, kuća je imala loše instalacije, nismo imali nijednu prostoriju za rad, no sve smo to riješili.

Danas radim iz kućice koju sam postavio kraj kuće, napravili smo garažu koja služi za moj hobi – izradu namještaja i praktičnih stvari od drva, zatim mol na rijeci, pogurali izgradnju ceste, riješili papire za prenamjenu i nadogradnju. Zanimljivo, godinama sam na zaslonu računala imao sliku kuće na rijeci, maštajući o vikendici upravo na Mrežnici. Sada tu živim – u kući za odmor sa četiri zvjezdice, kaže Majsan kojeg pitamo i kako izgleda njegov prosječan dan. -Uz sina koji je tinejdžer, imamo i prinovu. Nazvali smo je Alisa jer smo htjeli da živi u zemlji čudesa, odnosno mjestu čudesa.

Vjerujemo da naš dom u prirodi to i jest. Probudim se kad i beba, oko šest ili sedam. Pijem kavu i čuvam bebu do devet, da mama koja brine za dijete tijekom noći, malo odspava. U devet odlazim u kućicu, odnosno ured. Već dugo ne radim više od šest sati, ali to odradim bez pauze. Zatim obavljam poslove po kući, boravim u radionici ili na rijeci. Navečer igram šah sa sinom Maksom, a onda prije spavanja provedem barem sat vremena s dragom na terasi. Važno nam je da ne gledamo televiziju i ne provodimo vrijeme u kući, barem dok je toplo vani, napominje.

Uzmite što želite

Većina prijatelja oduševljena je njegovim načinom života, premda, smije se, ima i onih koji kažu da ne bi mogli živjeti bez dostave hrane na vrata.

– Oko nas su samo vikendice, koje ljudi posjećuju uglavnom ljeti. Imamo svoj mir, no najviše volim to što sam okružen prirodom. Imam pogled na šumu i Mrežnicu, u dvorištu imam ptice, guštere i vjeverice, a na rijeci mol i kajake. Uživam i u vožnji buggyem te lutanju po šumama. Kupili smo veliku šumu u blizini. Planiram izgraditi drvenu kućicu s pogledom na kanjon rijeke Tounjčice koja se spaja u Mrežnicu. Supruga Tina mi je doista životni suputnik u svemu.

Uživamo u istim hobijima, organiziramo poslovne konferencije, podržavamo se u lošim navikama kao što je trpanje palačinkama u 10 navečer. Sin je u tinejdžerskim godinama pa mu, kad je ovdje, nedostaje društvo, ali jako je vrijedan i puno pomogne u vanjskim radovima. Beba je još mala, ali u planu je da postane mala divljakuša koja se penje po drveću, luta šumama i kajakari s tatom na rijeci. Život u malom selu zahtjeva i neka odricanja te mnogo fizičkog rada, no to smatram lijekom za dušu.

Glavna filozofija koja mi je pomogla da izgradim život kakav želim je zapravo vrlo jednostavna – nije bitno što želite, nego jeste li za to što želite spremni platiti cijenu. Ako jeste, nemojte tražiti opravdanja već krenite u realizaciju i uzmite to što želite. Cijena je ponekad u neprospavanim noćima, u donošenju teških odluka i odgađanju užitka.

Tek kada sam postigao sve što sam htio – ljubav, dom u prirodi, uspješna karijeru, počeo sam razmišljati o tome što želim za drugo poluvrijeme svog života. Otkrio sam filozofiju stoicizma, odnosno njegovanja vrlina. Oduvijek me zanimala filozofija- Čitam i slušam sve što mi može pomoći u tome da poradim na razvoju svog karaktera. Jedina želja za drugo poluvrijeme mi je, dakle, da postanem bolji čovjek, bolji otac, bolji muž i bolji prijatelj, zaključuje.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3617

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije