PRIČE IZA IMENA

TAJNA NEOBIČNOG NAZIVA Oni žive u Novom Beogradu – ali u Međimurju!

Jeste li se ikada začudili nečijim nadimkom i zapitali odakle im? Ili ste pak čuli potpuno drugačiji naziv za dio sela ili grada ili pak ulice? Čuli ste vrlo neobično i zanimljivo ime i pitate se što znači?


U našoj novoj rubrici “Priče iza imena”, donosit ćemo vam zanimljiva kazivanja naših sugovornika o
međimurskim imenima, nadimcima i neobičnim nazivima. Naši će vam sugovornici otkrivati skrivene tajne i zanimljive anegdote iza imena te više približiti srži humora, razmišljanja i filozofiranja običnih
Međimuraca.

Novi Beograd u Draškovcu?

Odmah na ulazu u Draškovec iz smjera Preloga nalazi se Ulica Josipa Slavenskog, oduvijek poznata kao ulica dobrih i složnih susjeda, ali i kao ulica puna djece iz generacije u generaciju. Najbliža je i nekada na veliko spominjanim draškovskim toplicama, bogata je zelenilom i plodnim vrtovima.

No, načuli smo da ulica ima i alternativno ime među mještanima Draškovca – Novi Beograd. Otkuda takav naziv upitali smo draškovskog čuvatelja starina, gospodina Ivana Mirića (r. 1955.), koji je i sam stanovnik spomenute ulice.

“Kako smo dobili naziv Novi Beograd? Pa tako je ulicu, kad smo bili malo mlađi, prozvao naš susjed Branko Slaviček. Zapravo je puno nas iz ulice, ove starije generacije, odlazilo u Beograd na rad negdje 1970-ih godina, a i prije. Neki su se vratili i izgradili kuće, a neki su ostali živjeti u Beogradu. Možda ste čitali ili čuli o našem rođaku, Ivanu Sokaču, beogradskom piscu koji je prije nekoliko mjeseci dobio Povelju Međimurske županije. E, on vam je upravo porijeklom iz Draškovca.

Neko vrijeme zvali su nas i Požarevac, jer je gotovo svaka kuća u ulici imala člana Dobrovoljnog vatrogasnog društva Draškovec, koje ove godine slavi 100. obljetnicu”, s entuzijazmom priča Ivan Mirić.

Htjeli drugo ime ulice

No, ulica se, prema sjećanju Ivana Mirića, zapravo trebala zvati drugačije: “Kada se davalo ime ovoj ulici, mi smo htjeli da joj se da ime Prvomajska, jer smo mi, koji smo među prvima gradili kuće u ovoj ulici, upravo na Praznik rada ili Prvi maj gradili kuće. Onda su se kuće gradile kad bi bili praznici, kad bi svi bili doma, susjedi su jedni drugima pomagali da se što prije napravi posao. No mjesna zajednica je odlučila da će se ulica ipak nazvati Ulica Josipa Slavenskog”.

Veza sa starom draškovskom utvrdom

“Iza naše ulice nalazi se polje, gaj i ‘graba’ koju zovemo Jokol, tu kraj toplica. Vjeruje se da se tu nekada nalazila utvrda oko koje je bio zaštitni jarak pun vode, a preko kojeg je išao i most. Utvrde davno više nema, makar jesu arheolozi iskopali nekakve drvene stepenice na tom mjestu, ali opkop je nastao.

A kako taj jarak ima kružni oblik, oblik oka, taj dio Draškovca se zove Okol, odnosno po našem Jokol. Tu smo se nekada, kao djeca znali po zimi sanjkati i klizati kad bi jarak bio pun vode, a po ljeti kupati i na vodi se voziti improviziranim splavima, drvenim koritima koje bi mi frajeri ukrali od roditelja”, prisjeća se Ivan Mirić davnih dana i dogodovština iz djetinjstva.

Prvo draškovsko kupalište

Za kraj razgovora otkrio nam je i vrlo zanimljiv detalj o obližnjem nogometnom igralištu NK Draškovec,
zvanom Zelenišće: “Ne biste sad vjerovali, ali tu je nekada bilo veliko kupalište i drvored vrbe! Da, tu je
bila velika graba i stara guljara, doduše tlo je bila ilovača, pa je voda bila vrlo mutna, no mi djeca smo
svakog ljeta uživali. Tu su se gnijezdile i divlje patke. Kako je Draškovec nekada potpuno drugačije
izgledao! Šteta što se nismo sjetili i zapisali sva ta događanja, kazivanja ljudi i stara imena. Sada sve
polako tone u zaborav.”

*Znate za zanimljivu priču koja se krije iza vašeg imena ili nadimka ili pak iza naziva mjesta, ulice ili dijela naselja u kojem živite? Javite nam se na info@emedjimurje.hr, voljeli bismo pisati o vašoj Priči iza imena.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije